Almanya, salgın nedeniyle eğitimine ara veren gelişmekte olan ülkelerde yaşayan bir milyon kız çocuğunun eğitimi için 100 milyon euro’luk yeni bir girişim başlattı. Girişimi Nobel ödüllü Malala Yusufzay da destekliyor.

Almanya, dünya çapında kız çocuklarının eğitimini desteklemek için yeni bir girişim başlattı. ‘SHE – Support Her Education’ (Onun Eğitimini Destekle) adıyla başlatılan girişim kapsamında Almanya, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan yaklaşık bir milyon kız çocuğunun eğitimi için 100 milyon euro verecek. Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen girişimin amacının, geçen yılbaşından bu yana dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan ve eğitimi sekteye uğrayan kız çocuklarının eğitimlerini tamamlamalarını sağlamak olduğu açıklandı. Bu kapsamda bir milyon kız çocuğuna ulaşılması hedefleniyor.

Bir jenerasyonun geleceğine önemli yatırım 

Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller, girişimin başlaması dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, “Bu, bir jenerasyonun tamamının geleceği için önemli bir yatırım dedi. Koronavirüs krizi nedeniyle kız çocuklarının ve kadınların durumunun daha da kötüleştiğini dile getiren Bakan Müller, kriz nedeniyle ilk olarak işini kaybedenlerin bu kesim olduğunu söyledi. Dünya çapında 130 milyon kız çocuğunun okula gidemediğini aktaran Müller, dünyada yaşanan açlık ve ekonomik kriz nedeniyle 13 milyon kız çocuğunun da zorla evlendirildiğini ve bu sebepten okulu bırakmak zorunda kaldığını belirtti. Bu durumun ‘kabul edilemez’ olduğunu ifade eden Müller,”Kız çocukları ile kadınlara yapılan yatırımların karşılığı fazlasıyla alınıyor. Bu amaçla harcanan her bir euro yeni iş ve yaşam şansı sağlıyor, istenmeyen hamileliklerden koruyor ve kadınların işle ilgili şansını artırıyor” dedi. 

Daha fazla ekonomik büyüme için

Almanya’nın bu girişimini destekleyenler arasında Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay da bulunuyor. Toplantıda konuşan Yusufzay, eğitimin teşvik edilmesinin daha iyi yerel ve toplumsal koşulların oluşmasına katkı sağladığını belirterek, “Özellikle kız çocuklarının eğitiminin yaratacağı birçok olumlu katkı arasında daha fazla ekonomik büyüme, daha iyi kamusal sağlık, daha az çatışma ve daha iyi ekolojik sürdürebilirlik sayılabilir” dedi. Almanya SHE girişimi ile az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki bütün kız ve erkek çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı amaçlayan küresel bir ortaklık fonu olan Global Partnership for Education (Eğitim için Küresel Ortaklık) oluşumunun bir projesi olan Girls’ Education Accelerator (Kız Çocuklarının Eğitiminin Hızlandırıcısı) programına katkı sağlıyor. Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre, Alman kalkınma politikası, 2014 yılından bu yana eğitim ve öğretim fonlarını ikiye katlayarak yılda bir milyar euro’ya çıkardı.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.