Almanya, salgın nedeniyle eğitimine ara veren gelişmekte olan ülkelerde yaşayan bir milyon kız çocuğunun eğitimi için 100 milyon euro’luk yeni bir girişim başlattı. Girişimi Nobel ödüllü Malala Yusufzay da destekliyor.
Almanya, dünya çapında kız çocuklarının eğitimini desteklemek için yeni bir girişim başlattı. ‘SHE – Support Her Education’ (Onun Eğitimini Destekle) adıyla başlatılan girişim kapsamında Almanya, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan yaklaşık bir milyon kız çocuğunun eğitimi için 100 milyon euro verecek. Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen girişimin amacının, geçen yılbaşından bu yana dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan ve eğitimi sekteye uğrayan kız çocuklarının eğitimlerini tamamlamalarını sağlamak olduğu açıklandı. Bu kapsamda bir milyon kız çocuğuna ulaşılması hedefleniyor.
Bir jenerasyonun geleceğine önemli yatırım
Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller, girişimin başlaması dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, “Bu, bir jenerasyonun tamamının geleceği için önemli bir yatırım dedi. Koronavirüs krizi nedeniyle kız çocuklarının ve kadınların durumunun daha da kötüleştiğini dile getiren Bakan Müller, kriz nedeniyle ilk olarak işini kaybedenlerin bu kesim olduğunu söyledi. Dünya çapında 130 milyon kız çocuğunun okula gidemediğini aktaran Müller, dünyada yaşanan açlık ve ekonomik kriz nedeniyle 13 milyon kız çocuğunun da zorla evlendirildiğini ve bu sebepten okulu bırakmak zorunda kaldığını belirtti. Bu durumun ‘kabul edilemez’ olduğunu ifade eden Müller,”Kız çocukları ile kadınlara yapılan yatırımların karşılığı fazlasıyla alınıyor. Bu amaçla harcanan her bir euro yeni iş ve yaşam şansı sağlıyor, istenmeyen hamileliklerden koruyor ve kadınların işle ilgili şansını artırıyor” dedi.
Daha fazla ekonomik büyüme için
Almanya’nın bu girişimini destekleyenler arasında Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay da bulunuyor. Toplantıda konuşan Yusufzay, eğitimin teşvik edilmesinin daha iyi yerel ve toplumsal koşulların oluşmasına katkı sağladığını belirterek, “Özellikle kız çocuklarının eğitiminin yaratacağı birçok olumlu katkı arasında daha fazla ekonomik büyüme, daha iyi kamusal sağlık, daha az çatışma ve daha iyi ekolojik sürdürebilirlik sayılabilir” dedi. Almanya SHE girişimi ile az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki bütün kız ve erkek çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı amaçlayan küresel bir ortaklık fonu olan Global Partnership for Education (Eğitim için Küresel Ortaklık) oluşumunun bir projesi olan Girls’ Education Accelerator (Kız Çocuklarının Eğitiminin Hızlandırıcısı) programına katkı sağlıyor. Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre, Alman kalkınma politikası, 2014 yılından bu yana eğitim ve öğretim fonlarını ikiye katlayarak yılda bir milyar euro’ya çıkardı.