Almanya'da büyük şirketlerin yönetimine zorunlu kadın kotası getirilmesi konusunda koalisyon ortakları uzlaştı. Hali hazırda geçerli uygulama, gönüllülük esasına göre kadın kotası öngörüyordu.
Almanya'da koalisyon ortakları büyük şirketlerin yönetimine kadın kotası getirilmesi konusunda uzlaştı. Buna göre; borsada kayıtlı şirketler ile denetleme kurullarının yarısını çalışanlar ve hissedarların belirlediği, çalışan sayısı 2 binin üzerinde olan şirketlerin yönetimine kadın kotası getirilecek. Bunun yanı sıra, kamu iştiraki şirketlerin denetleme kurullarında en az yüzde 30 ve yönetim kurullarında da asgari kadın kotası uygulanması zorunlu hale geliyor. Ayrıca sağlık sigortaları, emeklilik ve kaza sigortaları alanındaki kamu hukuku tüzel kişiliğine sahip kuruluşlar ile Almanya'nın iş ve işçi bulmadan sorumlu Federal Çalışma Ajansı gibi kurumlarda da asgari kadın kotası uygulaması hayata geçirilecek.
2015’ten beri artış kaydedilmedi
Almanya'da 2016 yılından bu yana aynı işletmelerin yönetiminde yüzde 30 olarak tanımlanan bir kadın kotası uygulaması yürürlüğe girmişti. Ancak bu, yönetim kurulları için zorunlu değil gönüllülük temeline dayanıyordu. Almanya'da yürütülen çok sayıda araştırma ise gönüllü kadın kotasının getirisi olmadığını ortaya koymuş, işletmelerin, yönetimine kadın idareciler öngörmediğini gözler önüne sermişti. Analizlerde, yönetici kadrolarındaki kadın sayısında 2015'ten bu yana artış kaydedilmediği tespit edildi. Bir araştırmada ise, söz konusu şirketlerin yönetim kurullarındaki kadın oranının sadece yüzde 7.6 olduğu belirlendi.
Kaynak: Deutsche Welle