Çağlar boyunca cinsiyetçilik ve önyargı dahil birçok engelle karşılaşan ve erkek mahlası altında kitap yazmak zorunda kalan 25 kadın yazar, #ReclaimHerName koleksiyonuyla gerçek isimlerine kavuşuyor.
Birleşik Krallık’ta kadın yazarların 1996’dan beri yayımlanmış kurgu kitaplarına armağan edilen Women’s Prize for Fiction, 25’inci yıldönümünü özel bir koleksiyonla kutluyor. #ReclaimHerName adlı koleksiyon, kadın yazarlara isimlerini geri veriyor. The Book Seller’da yer alan habere göre; tarih boyunca kadın yazarlar kitaplarının basılması için erkek isimleri kullanmak zorun kaldı. Women’s Prize for Fiction, İrlanda merkezli Baileys markası sponsorluğunda hazırlanan koleksiyon kapsamında, aralarında ‘Middlemarch’ın yazarı George Eliot ismiyle bilinen Marry Ann Evans’ın da yer aldığı 25 kadın yazarın kitapları kendi isimleriyle basıldı.
Cinsiyetçilik ve önyargı hep vardı
Kitaplar; ondokuzuncu yüzyıldan bu yana, erkek isminde mahlas kullanan kadınları tespit etmek için aylarca arşivleri, çevrimiçi kaynakları ve üniversite kütüphanesi kaynaklarını araştıran Baileys tarafından görevlendirilen özel bir ekip tarafından seçildi. Çağlar boyunca cinsiyetçilik ve önyargı dahil birçok engelle karşılaşan kadın yazarlar anısına çıkarılan koleksiyon, onların yayıncılıkta karşılaştıkları zorlukları ve yazarların mahlas kullanma nedenleri üzerine diyaloğu teşvik etmeyi amaçlıyor. Koleksiyonda yer alan kitaplar arasında, Vernon Lee olarak yazan Violet Paget’in A Phantom Lover ile George Sand adıyla bilinen Amantine Aurore Dupin’in Indiana kitapları da bulunuyor. Sınırlı sayıdaki kitap serisi, çevrimiçi olarak e-kitap formatında indirilebilecek.