Yıldız Holding, kadın girişimciliğini ve kadınların tedarik zincirinde aktif rol almasını teşvik etmek üzere UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi ile iş birliği anlaşması imzaladı.

Yıldız Holding Kadın Platformu aracılığıyla gerçekleştirdiği kadın girişimciliğini destekleme çalışmalarını küresele taşımak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından kurulan ve çalışmalarını Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi’nin (UN Women) yürütücülüğünü üstlendiği, dünya genelinde kadın girişimciler için elverişli ekosistemler yaratmayı amaçlayan çok paydaşlı ‘Women’s Entrepreneurship Accelerator’ (WEA) girişimine dahil oldu. İş birliği çerçevesinde Yıldız Holding şirketleri UN Women desteğiyle kadın girişimciliğini teşvik eden örnek uygulamalara hız verecek. Diğer yandan UN Women ve Yıldız Holding, Cinsiyete Duyarlı Tedarik ve Yatırım (GRPI) Programı’nın hedeflenen ülkelerde yayılması için iş birliği yapacak. Holding, önümüzdeki dönemde UN Women ile aynı konu odağında başka operasyonel ve stratejik iş birlikleri de geliştirecek.

“Fırsat eşitliğini desteklemeyi sürdüreceğiz”

Yıldız Holding’in iş hayatında fırsat eşitliği konusundaki çalışmalar yürüttüğünü belirten Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve GODIVA CEO’su Nurtaç Ziyal Afridi, “Yıldız Holding’in farklı şirketlerinde ve coğrafyalarında, ‘İnsana Yatırım’ vizyonuyla toplumun tümüne yayılan fırsatlar yaratmasını, en çok çalışılmak istenen şirketler arasında konumlanmasını ve kadınların güçlenmesine imkân sağlayan en iyi koşullarla anılmasını amaçlıyoruz. Tüm şirketleri aracılığıyla kadın girişimcileri destekleme konusunda kararlı adımlar atan holdingimizin tedarik zincirinde kadınlar için pek çok fırsat mevcut. Bugün, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi ile imzaladığımız iş birliği anlaşmasıyla bölgesel ve global alanda tedarik zincirinde kadın girişimciliğini desteklemeyi taahhüt ettik. Mevcut fırsatları daha da geliştirmek ve kadınlarla buluşturmak adına önemli bir kilometre taşı olarak gördüğümüz bu iş birliğimizin sadece Yıldız Holding için değil, tüm toplum ve dünya için olumlu sonuçlar üreteceğine inanıyoruz. Kadınların gelir getirecek iş fırsatlarına sahip olabilmeleri ve ülke ekonomilerine katkıda bulunabilmeleri için çıkılan bu yolculuğun öncüsü olmak bizim için en büyük gurur kaynağı” şeklinde konuştu.

“Elverişli ekosistemler yaratmaya devam edeceğiz"

UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Alia El-Yassir ise şunları söyledi: “Kadın girişimcilerin liderlikleri, yenilikçi bakış açıları, dönüştürücü güçleri ve geliştirdikleri iyi uygulamalar ile iş gücü piyasasına yaptıkları katma değerin farkındayız. Avrupa ve Orta Asya bölgesinin tamamında ortaklarımızla birlikte kadın girişimcilerin bilgiye, finansal hizmet ve ürünlere, ağlara ve piyasalara erişmelerini desteklemek üzere elverişli ekosistemler yaratmaya devam edeceğiz. Bölgede ve dünyada özel ve lider bir konumda bulunan Yıldız Holding, faaliyet gösterdiği topluluklarda, iş yerlerinde ve iş piyasalarında kadınların güçlenmesini desteklemeyi sürdürüyor. Toplumsal cinsiyete duyarlı yatırım ve satın alma alanlarında başlattığımız bu ortaklık ile birlikte Yıldız Holding, kadın girişimcilere 4 milyon ABD Doları’nın üzerinde yatırım yapmayı taahhüt ediyor. Kadın girişimciliğini hızlandırmak ve dönüştürmek üzere başlattığımız ortaklık aracılığıyla kadınların liderlik ettiği ve kurduğu işletmelere birlikte sağlayacağımız destekten ötürü çok heyecanlıyız.”

BM kriterlerini tüm şirketlerimizde uygulanır hale getireceğiz

Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş da şunları kaydetti: “Kadının güçlenmesi ve iş dünyasında fırsat eşitliği sağlanması hedefi doğrultusunda, ‘Daha iyi bir gelecek için fırsat eşitliğini destekliyoruz’ misyonuyla liderlik etmeyi sorumluluğumuz olarak görüyoruz. İş dünyasında kadın temsili ve fırsat eşitliği alanlarında daha sistemli ve merkezi çalışmalar yapmak üzere 2021 yılında kurduğumuz Yıldız Holding Kadın Platformu ile fırsat eşitliği konusundaki duruşumuzu tüm söylemlerimize yansıtıyoruz. Eşitlik ve kapsayıcılık üzerine kurulu bir kurum kültürü inşa ediyoruz. Kadın girişimciliği konusunda Birleşmiş Milletler’in belirlediği temel kriterleri benimseyerek, bu kriterleri Yıldız Holding ve şirketlerinde de uygulanabilir hale getirmeyi taahhüt ediyoruz.”

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.