Yıldız Holding, Birleşmiş Milletler Zirvesi’nde kapsayıcılık ve fırsat eşitliği çalışmalarıyla örnek gösterildi.
Yıldız Holding’in kapsayıcılık ve fırsat eşitliği kapsamında gerçekleştirdiği çalışmaları, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi’nde örnek gösterildi. Birleşmiş Milletler çatısı altında özel sektör ve kanaat önderlerini bir araya getiren dünyanın en büyük sürdürülebilirlik oluşumu BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin Liderler Zirvesi gerçekleştirildi. Geçtiğimiz ay sonu New York’ta düzenlenen zirvede, Yıldız Holding’in kapsayıcılık ve fırsat eşitliği odağındaki çalışmaları örnek gösterildi. Yıldız Holding’in fırsat eşitliğini temel alan önemli çalışmalarının katılımcılarla paylaşıldığı etkinlikte, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) kapsamında belirlenen 2030 hedefleri için iş dünyasının katkısı da masaya yatırıldı.
İş dünyasında dönüştürücü bir rol model
Zirvede Yıldız Holding’i temsilen Global Kamu İlişkileri Genel Müdürü ve Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş yer aldı. Mutuş, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ni Tasarlamak: Eşitlik Hedeflerine Ulaşmak için Pratik Araçlar’ adlı panelde yaptığı konuşmada, Yıldız Holding Kadın Platformu’nun, fırsat eşitliği temelinde yürüttüğü çalışmalarıyla iş dünyasında dönüştürücü bir rol model olduğunu vurguladı. Mutuş; “Bu toplantıda da kadınlara ekonomik ve sosyal alanda yeni kapılar açan, onlar için ekonomik değer yaratan bu dönüşümün lideri olarak bulunuyoruz. Çabalarımızın küresel ölçekte takdir görmesinden dolayı çok mutlu ve gururluyuz” şeklinde konuştu.
Dünya liderlerine fırsat eşitliği çağrısı
Begüm Mutuş, Yıldız Holding’in global değerleri arasındaki fırsat eşitliği ve kapsayıcılık vizyonuyla hayata geçirilen Kadın Platformu’nun çizdiği rotanın pek çok şirket tarafından izlendiğini kaydetti. Tüm etki programlarının hedefinin kadınların ekonomiye katılımını sağlamak olduğunu dile getiren Mutuş, kadın girişimcilerin ve değer zincirindeki kadınların desteklenmesini, kadınların ekonomiye katılımını artırmanın en önemli yollarından biri olarak gördüklerini söyledi. Mutuş: “2022’den beri BM Kadın Girişimciliğini Hızlandırma Programı’nın (WEA) stratejik ortaklarından biriyiz ve tüm şirketlerimizde kadın girişimciliğini desteklemek için uzun soluklu projeler yürütüyoruz. Bu önemli zirvede bulunmamızın amacı da Kadın Platformumuz çatısı altında yürüttüğümüz sosyal etki odaklı çalışmalarımızla hem diğer kurumlara ilham vermek hem de dünya liderlerine fırsat eşitliğine yönelik harekete geçme çağrısında bulunmak” dedi. Tüm çalışanlar arasında kapsayıcılık ve çeşitlilik kurum kültürünü yaygınlaştırmanın önemine değinen Mutuş, fırsat eşitliği odaklı girişimlerin üst yönetim tarafından sahiplenilmesinin ve uygulanmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Mutuş, “Bu kültürün kişilerden bağımsız olarak kalıcı, dayanıklı ve sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini unutmamalıyız” diye konuştu.