Yeşim Tekstil kreş uygulaması “Özel Sektörde Kadınların Bakım İhtiyaçlarını Karşılayan Küresel En İyi Uygulamalar” arasında gösterildi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından, özel sektöre hizmet sunumuna katılım konusunda araştırmalar yapmak üzere görevlendirilen Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi (ICRW), yayınladığı Bakım ve Rekabet Edebilirlik Saha Araştırması Raporunda Yeşim Tekstil’i “Özel Sektörde Kadınların Bakım İhtiyaçlarını Karşılayan Küresel En İyi Uygulamalar” arasında gösterdi.

Raporda Yeşim dışında farklı ülkelerde ve alanlarda faaliyet gösteren dünya genelindeki üç kuruluşa daha yer verilirken, Yeşim’in özellikle yerinde çocuk bakımı ve diğer eşitlikçi girişimleriyle çalışanları için birçok fayda sağladığına, firmanın toplumsal cinsiyet eşitliği adına ortaya koyduğu projelerin şirketin itibarını artırmaya büyük katkı yaptığına ve şirketi diğerlerinden farklılaştırdığına vurgu yapıldı. 

Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi (ICRW) tarafından yürütülen ücretsiz bakım hizmetleriyle ilgili çalışma, özellikle kadınların işgücüne katılabilmelerini, işgücünde kalabilmeleri için özel sektörün sağladığı ücretsiz bakım hizmetlerini ve bu hizmetlerin çalışanlar arasında nasıl eşit şekilde dağıtılabileceğini ele aldı. Araştırmada ayrıca özel sektörün bakım alanına dahil olmasının ekonomik ve ticari gerekçeleri detaylı olarak incelendi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından desteklenen proje, coğrafi olarak Güney ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yer alan ülkelere ve geçiş ekonomilerine odaklansa da araştırmada özellikle özel sektördeki paydaşlar için geliştirilen politika araçlarının küresel olarak değerlendirilebilmesi dikkat çekiyor.

Araştırmada Yeşim Tekstil ile birlikte California merkezli dış mekân, spor giyim ve ekipman firması Patagonia, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da faaliyet gösteren ve özellikle kadın hastalıklarına yönelik ilaçlar üreten 350 yıllık bir aile şirketi olan EMD Serono ve İtalya’nın Trento Belediyesi incelendi.

Araştırmada çoğu özel sektör firmalarının ücretsiz bakım çalışmalarını önemli bir maliyet unsuru olarak gördüğü ve bu alana yatırım yapmadığı ifade edildi. Çalışanların kaliteli çocuk bakım hizmetine erişememesinin firmalarda düşük verimliliğe yol açtığına değinilen araştırmada, ayrıca yüksek ciro elde edilmesi ve özellikle kaliteli kadın çalışanların işe alınması ya da elde tutulmasında zorluk çekilmesine yol açtığına vurgu yapıldı. Rapora göre kadınlar ücretsiz bakım işlerinde erkeklerden önemli ölçüde daha fazla zaman harcıyor. Kadınlar ayrıca erkeklere göre ev işlerinde iki kat, çocuk bakımında da dört kat daha fazla zaman harcıyor. 

Raporun ortaya koyduğu diğer tespitler de şu yönde: “Genç, yaşlı, hasta ve engelliler için kaliteli bakıma erişimin sağlanamaması, kadınların işgücüne katılımını azaltmakta ve toplumsal cinsiyetler arasındaki cinsiyet farklarını artırmaktadır. Kadınların kendilerine esneklik ve çocuk bakımı desteği sağlayan işyerlerini tercih etme ihtimalleri daha yüksektir. Çocuk bakımı seçenekleri sunan işverenler; devamsızlık, daha fazla odaklanma, daha fazla motivasyon ve bağlılık ile personel verimliliğini artırmaktadır. Kaliteli bakım hizmetlerine erişim olmadan birçok kadın işgücü piyasasından çekilir veya yarı zamanlı, hatta kayıt dışı ekonomide bakım sorumluluklarını yerine getirmek için zorla çalışmak durumunda kalır. İşletmelerde kaliteli bakım hizmetlerine erişim eksikliğinden kaynaklanan maliyetler hızla yükselir. Çocuk bakımına yatırım, kadının çalışma hayatına katılımını yüksek oranda artırabilir.”

Yeşim, kreş hizmeti ile farkını ortaya koyuyor

Çalışmada Yeşim Tekstil’in işgücünü olumlu yönde değiştirmek adına çalıştığına değinilirken, bir dizi proje aracılığıyla da yönetimsel kompozisyonla işyerinde cinsiyet eşitliğini teşvik ettiğine vurgu yapıldı. Raporda erkekleri ve kadınları teşvik etmek için çeşitli girişimlerde bulunan Yeşim’in uzun yıllar boyunca işyerinde eşit katılıma destek olduğu kaydedilerek, ölçüm sonuçlarına göre yerinde çocuk bakımı ve diğer eşitlik girişimleriyle Yeşim’in çalışanları için birçok fayda sağladığının altı çizildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:  

“Yeşim Tekstil Birleşmiş Milletler WEPs ilkelerine 2015 yılında imza atarak işgücünde cinsiyet eşitliğine katılım girişimlerini desteklemiştir. Yeşim, çalışanlarına cinsiyet eşitliği içeren daha adil bir çalışma ortamı sağlamak adına eğitimi, ebeveyn iznini ve esnek çalışmayı destekleyen çeşitli hizmetler sunmaktadır. Bununla birlikte, firma çocuk bakımı hizmeti de vermektedir. Yeşim, firma bünyesinde bir çocuk bakım merkezi işletmektedir. 1988 yılından bu yana faaliyette olan ve bu yıl 31. yılını kutlayan merkez, 1000 çocuk kapasitelidir. 2 aydan 6 yaşa kadar her yaş grubuna hizmet veren merkez, özel anaokulu sistemiyle çocukların kişisel ve sosyal gelişimini destekleme hedefindedir. Kadın erkek tüm çalışanların çocuklarına hizmet veren çocuk bakımı merkezi 07.00 - 23.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Temmuz  2018 itibariyle merkezde yaklaşık 300 çocuk bakım hizmeti almaktadır. Kreş tamamen kalifiye ve lisanslı bir ekip tarafından yönetilmektedir. Verilen kreş hizmeti kısa vadeli bir sosyal sorumluluk projesi değildir ve şirketin rutin faaliyetlerine tamamen dahil edilmiştir. “

Son yıllarda Türkiye’de de çeşitli platformlarda örnek gösterilen Yeşim Kreşinde Ağustos 2019 itibariyle 400’den fazla çocuk yararlanıyor. Yeşim Kreşi geçtiğimiz yıllarda da Amerika’daki PRI radyosu tarafından bu konuda en iyi uygulamalar arasında gösterilmiş ve programda çalışanlarla ve yöneticilerle yapılan röportajlara yer verilmişti. 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.