Vodafone’un Kırmızı Çizgi Projesi, şimdi de Flo Group’ta daha kapsayıcı bir dil kullanımını teşvik ediyor.
Vodafone'un cinsiyet eşitliği için geliştirdiği ‘Kırmızı Çizgi Dilde Dönüşüm Projesi’, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamayı amaçlıyor. Şimdi ise Flo Group da bu projeyi benimseyerek, iş yazışmalarında daha kapsayıcı bir dil kullanımını hedefliyor.
Cinsiyet eşitliği için dilde dönüşüm sağlanıyor
Vodafone Türkiye tarafından geliştirilen Kırmızı Çizgi projesi, toplumsal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliğini sağlama amacı taşıyor. Proje, e-posta yazışmaları başta olmak üzere iş süreçlerinde cinsiyet eşitliğini yansıtmayan kelimeleri tespit ederek, daha kapsayıcı ve eşitlikçi terimler öneriyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, Kırmızı Çizgi projesi ile dildeki ayrımcı ifadelerin yerine, toplumsal cinsiyet eşitliği ile uyumlu alternatifler sunduklarını belirtti.
Diğer kurumlar için de örnek oluyor
Vodafone Türkiye'nin ardından, Flo Group da Kırmızı Çizgi'yi kullanmaya başlayan firmalar arasında yer aldı. Nazlı Tlabar Güler, projeye gösterilen ilginin her geçen gün arttığını ve başka organizasyonlar tarafından da örnek alınmaya başlandığını belirtti. Güler, "Kırmızı Çizgi, yazışmalarımızda sıkça kullandığımız ve toplumsal cinsiyet eşitliği kavramlarıyla bağdaşmayan kelimeleri yakalayarak daha cinsiyet eşit karşılıklarını öneriyor. Bu şekilde iş süreçlerimizde ve gündelik hayatta kullandığımız kelimeleri daha farkındalığımız yüksek şekilde seçiyoruz" dedi.
“Daha kapsayıcı ifadeler kullanılmalı
Flo Group, dilde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlama hedefi doğrultusunda Kırmızı Çizgi'yi benimseyen bir diğer büyük organizasyon oldu. Flo Group Eşitlik, Çeşitlik ve Kapsayıcılık Komitesi Lideri ve Aksesuar Kategori Direktörü Didem Balcı, kullandıkları dilin toplumsal cinsiyet eşitliğine olan etkisine vurgu yaptı. Balcı, Flo Group olarak toplumsal eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılığı savunduklarını ve bu alanlarda birçok adım attıklarını belirtti. Eşitsizliği güçlendiren ifadeleri değiştirmek gerektiğini söyleyen Balcı, "Dilimizdeki ayrımcı ifadeler yerine daha kapsayıcı alternatifler kullandığımızda toplumsal cinsiyet eşitliğine bir adım daha yaklaştığımıza inanıyoruz" diye konuştu.