Tüpraş, ‘Teknoloji ve İnovasyonda Kadın Gücü Programı’ kapsamında Batman Üniversitesi ile iş birliğini başlattı.
Tüpraş, Koç Holding’in Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’ndaki küresel liderliği kapsamındaki taahhütlerine katkı sağlamak üzere geliştirdiği ‘Teknoloji ve İnovasyonda Kadın Gücü Programı’nın üniversite ayağındaki startını Batman’da verdi. Üniversitelerde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmayı, kız öğrenciler başta olmak üzere gençlerin teknoloji ve inovasyon ekosistemine erişimlerinin kolaylaştırılmasını amaçlayan ‘Genç Beyinlerde İnovasyon ve Kadın Gücü Programı’ Batman Üniversitesi’nden başladı. Tüpraş, Kocaeli, Kırıkkale, İstanbul ve İzmir’deki üniversitelerle iş birlikleri yaparak programı yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Programın yüzde 60’ı kız öğrencilerden oluşuyor
İki etaptan oluşan programın birinci etabında, Tüpraş tarafından tüm öğrencilere yönelik olarak her akademik eğitim-öğretim döneminde, ‘İnovasyon ve Girişimciliğin Temelleri Seminerleri’ düzenleniyor. Seminerler aracılığıyla öğrencilerle yaratıcı düşünce, inovasyon ve girişimcilik araçları, girişimcilik ekosistemine ilişkin gelişmeler paylaşılıyor. İkinci etabında ise, değerlendirmelere göre seçilecek, 3 ve 4’üncü sınıf lisans öğrencilerinden oluşan 40 kişilik bir gruba yoğunlaştırılmış girişimcilik eğitimleri verilecek. İçeriği Tüpraş tarafından üniversiteye özel hazırlanmış olan girişimcilik programının yüzde 60’ını kız öğrenciler oluşturacak.
Kişisel gelişim eğitimleriyle desteklenecek
Program yenilikçi fikir geliştirme, yeni bir girişime başlama, problemi anlama, çözümü tasarlama, pazar araştırması, iş modeli bileşenleri, girişimcilik araçları ve sunum teknikleri gibi modüllerden oluşuyor. Proje kapsamında öğrencilere, alacakları eğitimlerle problemleri ve ihtiyaçları anlayıp, bu doğrultuda bir ürün geliştirme yetkinliği, ürettikleri çözümü potansiyel kullanıcı üzerinde deneyerek geliştirme yaklaşımı ve probleme çözüm geliştiren girişimci düşünce yapısı kazandırılması hedefleniyor. Katılımcılara çevrimiçi eğitimlerin yanı sıra, Tüpraş mentörleri atanarak, fikirlerini geliştirmeleri ve uygulamaya dökmeleri için katkı sağlanıyor. Ayrıca öğrencilerin, yetkinliklerine katkı sağlayacak kişisel gelişim eğitimleriyle de desteklenmesi planlanıyor. 12 hafta sürecek girişimcilik programı kapsamında, öğrenciler Tüpraş’ın kurum içi girişimcilik programında girişimciliği deneyimlemiş iç mentörlerin desteğiyle, inovatif proje üretmek için 5’er kişilik 8 grup halinde çalışacak. Proje fikirlerinin ticarileştirilmesi aşamasında ise uygun olan projelerin Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi K-Works başta olmak üzere uygun girişimcilik kanallarına yönlendirilmesi planlanıyor.