Sabancı Vakfı, dünyada ve ülkemizde ciddi bir toplumsal sorunun habercisi olan NEET kavramına yönelik proje başlattı.
Gençlerin sosyal hayat ve iş gücü piyasasındaki durumlarını ve sorunlarını tanımlamaya yönelik olarak eğitimde ve istihdamda olmayan gençler için NEET (Not in Education, Employment or Training) kavramı kullanılıyor. NEET grubu içerisinde kadınlar çarpıcı bir şekilde daha büyük bir paya sahip.
Sabancı Vakfı bu sorundan yola çıkarak NEET grubu kadınlar için harekete geçti. Vakıf, 2 yıla uzanan bir araştırma ve ön hazırlık sürecinden sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortaklığıyla 'Geleceğini Kuran Genç Kadınlar' projesini hayata geçiriyor. Proje; genç NEET kadınların sorun ve ihtiyaçlarını gündeme taşımayı, onların ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarını artırmayı amaçlıyor.
Her iki kadından biri NEET
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Dünyada ve ülkemizde ciddi bir toplumsal sorunun habercisi olan, 18-29 yaş arasındaki gençleri yakından ilgilendiren NEET (ne eğitimde ne istihdamda) kavramı, ülkemiz için en büyük problemlerden biri haline geldi. Ülkemizdeki her iki genç kadından biri diploma alma mutluluğunu yaşayamıyor ya da istediği bir işte çalışamıyor” dedi.
Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda yer alan 18-29 yaş grubundaki gençlerin oranı yüzde 34,7, erkeklerin oranı yüzde 24 iken kadınlarda bu oran yüzde 50,5’ye çıkıyor. Türkiye’de 3 milyon 554 bin genç kadının ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor.
'Geleceğini Kuran Genç Kadınlar' projesinin hedef kitlesi, 18-29 yaş grubundaki iş aramayı bırakmış, aktif olmayan, çeşitli engeller nedeni ile eğitimini bırakmış, gelecek beklentisi, hak farkındalığı olmayan “görünür olmayan” ve aktif olarak iş arayan, işsiz, eğitim ve istihdama dahil olmak isteyen “erişilebilir” NEET kadınlar.
Projenin ana hedefleri:
- NEET kadınların sorunlarını ve ihtiyaçlarını vurgulayarak ilgili kurumların çalışmalarını desteklemek ve paydaşlarımızla birlikte harekete geçmek
- NEET kadınların farkındalığını artırmak ve güçlenmelerini sağlamak
- Erişilebilir NEET kadınların becerilerini ve istihdam fırsatlarını iyileştirmek