Bu yıl madencilik sektöründe 25.yılını kutlayan Alpay Mermer Madencilik, çalışma hayatında kadın istihdamını desteklemek ve fırsat eşitliği sunmak prensibiyle çalışmalarını yürütüyor
Alpay Mermer Madencilik’in 1996’da Muğla’nın Kavaklıdere bölgesinde küçük bir ocak işletmesi olarak başlayan hikâyesi bugün; Muğla’da 125 hektarlık bir ocak sahası, Manisa’da henüz aktif olmayan 80 hektarlık bir ocak sahası ve iki fabrikasıyla yoluna devam ediyor. 2002’den bu yana ihracat yapan ve 2021’de fabrikada işlenen ürünlerin ihracat oranını yüzde 95’e çıkaran Alpay Mermer Madencilik, Türkiye ve dünyada başarılı ve güvenilir sayılı mermer şirketlerinden biri olarak tanınıyor. Kadın istihdamı ve fırsat eşitliği prensipleriyle hareket eden, çevre politikalarını uygulayan, sanatın, tasarımın yaratıcılığına ve gücüne inanan, her adımında sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı kendine misyon edinen şirket, 25’inci yılını kutladığı 2021’de bünyesindeki kadın iş gücü oranını da artırmayı hedefliyor.
Yönetim kurulunun yüzde 80’i kadın
Alpay Mermer Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Melike Alpay Özmen, firmanın 4 ortağının da kadın olduğunu, yönetim kurulunun yüzde 80’inin de kadınlardan oluştuğunu söyledi. Özmen, kadın istihdamı konusunda sektördeki tek firma olduğunu belirterek; “İstihdam ettiğimiz kadın personel sayımız, toplam 257 çalışanımızın yüzde 30’una tekabül ediyor. Amacımız, hem kadınlara fırsat eşitliği sağlamak hem de sektördeki ‘erkek egemen’ algısını yaptığımız başarılı işler ve farkındalık projeleriyle yıkmak. Bu, bizimki gibi fiziksel güç de gerektiren, çok tehlikeli iş kolunda olan maden sektöründe faaliyet gösteren bir şirket için çok güzel bir oran ve 2021 sonuna kadar bunun daha da artmasını hedefliyoruz” dedi.
Stajyer için kadın mühendise pozitif ayrım
Melike Alpay Özmen sözlerine şöyle devam etti: “Şirketimizde genel müdürümüz başta olmak üzere finans müdürümüz, birçok mühendisimiz ve üretimde çalışan arkadaşlarımızın yüzde 30’u kadınlardan oluşuyor. İdari kadromuzda ise bu oran yüzde 60’a varıyor. Ayrıca yaz döneminde bizlerle çalışması için istihdam edeceğimiz stajyer mühendislerimizin de kadın olmasına önem verecek, bu konuda pozitif ayrımcılık sağlayacağız. Bu, bizim için her zaman gurur duyduğumuz ve ön plana çıkarmak istediğimiz bir husus.”
Eşit işe eşit ücret politikası
Eşit ücret politikasının önemli bir madde olduğunu dile getiren Melike Alpay Özmen sözlerini şöyle tamamladı: “Günümüzde kadınlar çalışma hayatı içerisinde birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Özellikle işe alımda, iş esnasında ve işe son vermede kadınlar sürekli ayrımcı davranışlara maruz kalıyor. Biz kurumumuzda fırsat eşitliğini savunuyor ve ‘Eşit işe eşit ücret’ politikası uygulanmasını temel kriterlerimizden biri olarak görüyoruz. Alpay Mermer Madencilik olarak, madencilik sektöründe yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yanı sıra kadın iş gücü ve istihdamında da lider ve örnek olmayı kendimize hedef ediniyoruz.”