Kız Kardeşim projesi kapsamında, 29 girişimci kadına toplam 765 bin TL’lik iş geliştirme hibe desteği sunuldu.

Kadınların kişisel finansal kaynaklarını doğru yönetme, girişimcilik farkındalığının artması ile birlikte bilgi teknolojileri hizmetlerini doğru kullanmalarına destek olacak eğitim olanağı sunmayı amaçlayan Kız Kardeşim Projesi 2015’den beri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye ortaklığında yürütülüyor. Proje kapsamında, gıda sektöründe faaliyet gösteren girişimci kadınları desteklemek amacıyla ikinci kez hayata geçirilen Kız Kardeşim Hibe Programı’nın kazananları belli oldu. Programa 81 ilden 360 başvuru yapılırken, girişimci kadınların başvuruları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),  Habitat Derneği, Coca‑Cola Türkiye, KAGİDER (Kadın Girişimcileri Derneği) ve Arya Women'ın yöneticilerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Hibe programı kapsamında 29 girişimci kadına 25 biner TL ve bir girişimci kadına 40 bin TL jüri özel ödülü olmak üzere toplam 765 bin TL’lik iş geliştirme hibe desteği sunuldu. İşletme sahibi girişimci kadınların desteklendiği program ile üretilen ürünlerin tanıtılması, görünürlüklerinin artırılması ve sosyo-ekonomik konumlarının güçlenmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. 2019 yılında gerçekleştirilen ilk hibe programında 11 girişimci kadına hibe desteği sunulmuştu.

Girişimci kadın ülke kalkınmasında önemli

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimci kadınların ülke kalkınmasında taşıdığı büyük önemin bilincinde olduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bu vizyonla kadının her alanda güçlenmesini amaçladık. Kadın girişimcilerin desteklenmesi ve kadın girişimci sayısının artırılması amacıyla birçok proje gerçekleştirdik. Bunlar içerisinde dikkat çeken projelerden biri Coca‑Cola Türkiye ve Habitat Derneği iş birliği ile yürüttüğümüz Kız Kardeşim projesi oldu. Söz konusu proje ile girişimci kadınlara eğitim ve mentorluk desteği veriyoruz. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz hibe programımız ise ayrı bir önem taşıyor. Yeme-içme sektörü belki de pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörler arasında. Bu vesile ile hibe destek miktarını ve yararlanacak kadınların sayısını iki katına çıkardık. Katkılarından dolayı Coca‑Cola Türkiye ve Habitat Derneği’ne teşekkür ediyoruz. Kadın girişimcilerimizin desteklenmesi adına bu ve benzer projelerin içinde yer almaya devam edeceğiz.” 

Bugüne kadar 100 bin kadına ulaşıldı

Coca‑Cola Türkiye Genel Müdürü Başak Karaca, girişimci kadınlara desteklerini sürdürmek ve pandeminin getirdiği yükü bir nebze de olsa azaltmak amacıyla hibe programının ikincisini bu yıl hayata geçirdiklerini vurguladı. Karaca şunları söyledi: “2015 yılında küçük adımlarla başladığımız projemiz, bugün koşar adımlarla, daha çok kadının hayatına dokunur hale geldi. Kız kardeşlerimizden aldığımız bu güç ve proje paydaşlarımızın desteği ile 2021 yılına çok hızlı başladık. Yeni iş birlikleri ile Kız Kardeşim projesini geliştirmeye, erişimini güçlendirmeye çalışıyoruz. Projemizle bugüne kadar 100 bine yakın kadına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Projeyle 2021 sonuna kadar 250 bin girişimci kadına ulaşmayı hedefliyoruzYeni iş birlikleri ve hibe programları ile girişimci kadınları desteklemeye devam edeceğiz.” Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise, uzun yıllardır dijitalleşmeye çok önem verdiklerini belirterek; “Pandemi ile online faaliyetlere hızla adapte olduk ve bu alanda gelişmeye devam ediyoruz. Her zaman birlikte çalışmaktan büyük zevk ve mutluluk duyduğumuz ortaklarımızla güçlü işler yapmayı sürdürüyoruz. Pandemi dönemi başta olmak üzere her zaman gösterdikleri olağanüstü çabaları için gönüllülerimize yürekten teşekkür ediyorum. Bu hibenin özellikle pandemi döneminin girişimci kadınlar üzerinde yarattığı ekonomik sorunları bir nebze de olsa azaltabilmesi en büyük umudumuz.”

Proje altı yıldır kesintisiz sürüyor 

Farklı profillerden birçok kadın tarafından sahiplenilen projenin kapsamı ve erişimi sürekli geliştiriliyor. Bu doğrultuda proje kapsamında 2020 yılında Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV), Coca‑Cola Türkiye ve Habitat Derneği iş birliğinde ‘Yarınım Kız Kardeşim’ eğitim programı hayata geçirildi. Proje ile ortaokul ve lise öğretmenlerinin desteklenmesine yönelik bir eğitim programı tasarlandı. Yine bu yıl, Kız Kardeşim projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ile girişimci kadınları ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olan kadınları desteklemek amacıyla iş birliği yapıldı.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.