İyi İşler: Gıda ve Elektronik Dışı Perakendede Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı’nın 2022 eğitimleri başladı.

Boyner Grup’un 2015 yılında başlattığı, 2018 yılından bu yana Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle gerçekleştirdiği ‘İyi İşler: Gıda ve Elektronik Dışı Perakendede Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı’nın 2022 eğitimleri başladı. Tekstil, hazır giyim, ayakkabı, çanta ve aksesuar sektörlerinde faaliyet gösteren kadın girişimci ve tedarikçilerin sürdürülebilir iş modelleri ile işletme kapasitelerini artırmalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen ‘İyi İşler’ projesinin bu döneminde de 21 kadın eğitim alacak. Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner ve KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, 9 hafta sürecek programın açılışında kadın girişimcilerle bir araya geldi. Kadın girişimcilerin uzun vadede çevresel, sosyal ve ekonomik değer yaratmaya devam etmeleri, işin sürekliliğini sağlamaları, etkin kaynak-işletme maliyetlerinin yönetimi ile rekabetlerinin artırılmasına destek olunmasının amaçlandığı projede bugüne kadar yüze yakın kadın işletme sahibine ve onların istihdam ettiği binlerce kadına dokunma şansı elde edildi.

Eğitim 9 hafta sürecek

Bu yılki programda yer alan, ağırlıklı olarak bebek, kadın ve ev tekstili sektörlerinde faaliyet gösteren kadın girişimciler 9 hafta boyunca; İletişim & Dönüşümsel Liderlik, Strateji ve Organizasyonel Yönetim, İşi Büyütmek, Pazarlama ve Satış, Sosyal Hukuk & Fikri Sinai Mülkiyet Hakları, Finans Yönetimi, Yeni Pazarlara Açılım, Hukuk ve Dijitalleşme ve Geleceği Tasarla, E-ticaret konularında eğitim alacak. Bu süreci başarıyla tamamlayan kadın girişimciler ise ‘İyi İşler’ sertifikası almaya hak kazanacak. Morhipo’da yer alan İyi İşler Dükkân ile programa katılan kadın girişimcilerin pazara erişimine de katkı sağlanıyor. Eğitimlerini tamamlayan girişimciler ürünlerini Morhipo üstünden milyonlarca müşteriye sunma fırsatı buluyor.

‘Bu örnekler yaygınlaştırılmalı’

Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, ‘İyi İşler’ programı ile ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye’de cinsiyet eşitsizliklerini azaltmak ve bu alanda yapılan iyi örneklerin yaygınlaştırılması için iş birliği içinde çalışılması gerektiğine inanıyorum. Temelini 2015 yılında attığımız, KAGİDER ile güçlenerek ilerlediğimiz ve kadın girişimcilere destek olmayı hedeflediğimiz ‘İyi İşler: Gıda ve Elektronik Dışı Perakendede Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı’ ile bugüne kadar yüze yakın kadın işletme sahibine ve onların istihdam ettiği binlerce kadına dokunarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çaba sarf ettik. Bu motivasyonla ‘İyi İşler’ programı  yeni girişimci kadınlarımızla yeni dönemine başlıyor. Sadece girişimcilik kaslarını güçlendiren bir eğitim programı değil, aynı zamanda bir sürdürülebilirlik ve dayanışma projesi olan ‘İyi İşler’in her yıl gelişerek devam etmesinden büyük mutluluk duyuyorum.” 

Özel sektör ve sivil toplum iş birliğine örnek

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem ise yedi yıldır sürdürdükleri ‘İyi İşler’ programının özel sektör ve sivil toplum iş birliğine çok iyi bir örnek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu programla bugüne kadar Türkiye’nin farklı bölgelerinden onlarca kadın girişimciye eğitim ve mentörlük desteği verdik. Yeni pazarlara erişimlerini destekledik. Rekabet güçlerini artırmalarını sağladık. Böylece önlerinde toplumsal ön yargıların yanı sıra finansmana erişim, pazara erişim, mentörlük ve rol model eksikliği gibi pek çok zorluk bulunan kadın girişimcilerin işlerini büyütmelerine destek olduk. Bu süreçte aynı zamanda başka kadınlara ilham ve cesaret verecek pek çok başarılı kadın hikâyesine tanıklık ettik. Bu program gibi ‘iyi işler’in artmasını arzu ediyor, Boyner Grup’a ve aynı zamanda derneğimizin kurucu üyesi olan Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner’e düş ortaklığı için teşekkür ediyoruz.”

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.