Proje kapsamında 800’den fazla genç kadın iş hayatına katılırken, sosyal etki analizine göre yılda 45 milyon TL sosyal değer yaratıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı destekleriyle yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin ilk fazı tamamlandı. Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınların güçlenmesi amacıyla yürütülen proje aracılığıyla bugüne kadar 6 bin NEET genç kadına ulaşıldı ve 800’den fazlası iş hayatına dahil oldu. Kapsamlı saha araştırmalarıyla NEET genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarının tespit edilmesiyle yola çıkılan projede; mesleki eğitimler ve hak temelli güçlenme eğitimleri, mentorluk ve hibe programı, iş, staj, eğitim ve girişim desteği fırsatlarına kolay erişim sağlayan Fırsatlar Haritası gibi pek çok faaliyet gerçekleştirildi.

Her 1 TL’lik yatırıma 4 TL sosyal getiri

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesine yapılan her 1 TL’lik yatırım 4 TL’lik sosyal getiri sağlarken, yılda 45 milyon TL sosyal değer yaratıldı. Mentorluk Programı’nda her 1 TL yatırım, 6 TL sosyal getiri sağladı. Kadınların iş bulma oranları artarken, psikolojik dayanıklılıkları da güçlendi. Mentorluk sürecinde kazandıkları özgüven, iş hayatında başarılı olmalarına katkıda bulundu.

Proje ile önemli sonuçlar elde edildi

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi kapsamında aradan geçen üç yılda şu sonuçlara ulaşıldı…

• 6 bin genç kadına erişildi, 800’den fazla kadın iş hayatına katıldı.

• Fırsatlar Haritası aracılığıyla 1300’e yakın kurum iş birliğiyle 2000’den fazla eğitim, iş ve staj fırsatı sunuldu.

• 300 bin genç kadın Fırsatlar Haritası’na erişim sağladı.

• Farkındalık çalışmaları ile 3 milyon genç kadına ulaşıldı.

• Yazılım, sanayi ve hizmet sektörü gibi alanlarda toplam 10 bin saatlik 100’e yakın eğitim programı düzenlendi.

• İki dönem olarak yürütülen Mentorluk Programı kapsamında 1000 mentor ve 1100 mentiye ulaşıldı, 4000 mentorluk görüşme yapıldı.

“Kadınların ve kız çocuklarının eşit fırsatlara sahip olması önceliğimiz”

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, projenin kadınların bireysel ve ekonomik güçlenmesine katkı sunduğunu vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu: “Ülkemizin toplumsal gelişimine katkıda bulunmak için 50 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadınların ve kız çocuklarının eşit fırsatlara sahip olması, vakfımızın öncelikleri arasında yer alıyor. Ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların sayısı giderek artıyor. Bu nedenle 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesiyle onların toplumsal ve ekonomik hayata katılımını artırmayı hedefledik. Bugüne kadar ulaştığımız 6 bin kadından 800’den fazlasının iş gücüne katılması, projemizin ne kadar doğru bir noktaya dokunduğunu gösteriyor. 3 yılda sağlanan 45 milyon TL sosyal değer, bu çalışmaların önemini ortaya koyuyor. Bundan sonraki süreçte de etki ortaklarımızla birlikte genç kadınların kendi potansiyellerini keşfetmelerine ve güçlenmelerine destek olmaya devam edeceğiz.”

Genç kadınların geleceğine katkı sağlanmaya devam edilecek

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına ve kariyerlerine yön vermelerine destek olmaya devam edecek. Proje, kadınların iş bulma oranlarını artırırken, psikolojik dayanıklılıklarını güçlendirmelerine de katkı sağlıyor.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.