Proje kapsamında 800’den fazla genç kadın iş hayatına katılırken, sosyal etki analizine göre yılda 45 milyon TL sosyal değer yaratıldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı destekleriyle yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin ilk fazı tamamlandı. Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınların güçlenmesi amacıyla yürütülen proje aracılığıyla bugüne kadar 6 bin NEET genç kadına ulaşıldı ve 800’den fazlası iş hayatına dahil oldu. Kapsamlı saha araştırmalarıyla NEET genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarının tespit edilmesiyle yola çıkılan projede; mesleki eğitimler ve hak temelli güçlenme eğitimleri, mentorluk ve hibe programı, iş, staj, eğitim ve girişim desteği fırsatlarına kolay erişim sağlayan Fırsatlar Haritası gibi pek çok faaliyet gerçekleştirildi.
Her 1 TL’lik yatırıma 4 TL sosyal getiri
Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesine yapılan her 1 TL’lik yatırım 4 TL’lik sosyal getiri sağlarken, yılda 45 milyon TL sosyal değer yaratıldı. Mentorluk Programı’nda her 1 TL yatırım, 6 TL sosyal getiri sağladı. Kadınların iş bulma oranları artarken, psikolojik dayanıklılıkları da güçlendi. Mentorluk sürecinde kazandıkları özgüven, iş hayatında başarılı olmalarına katkıda bulundu.
Proje ile önemli sonuçlar elde edildi
Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi kapsamında aradan geçen üç yılda şu sonuçlara ulaşıldı…
• 6 bin genç kadına erişildi, 800’den fazla kadın iş hayatına katıldı.
• Fırsatlar Haritası aracılığıyla 1300’e yakın kurum iş birliğiyle 2000’den fazla eğitim, iş ve staj fırsatı sunuldu.
• 300 bin genç kadın Fırsatlar Haritası’na erişim sağladı.
• Farkındalık çalışmaları ile 3 milyon genç kadına ulaşıldı.
• Yazılım, sanayi ve hizmet sektörü gibi alanlarda toplam 10 bin saatlik 100’e yakın eğitim programı düzenlendi.
• İki dönem olarak yürütülen Mentorluk Programı kapsamında 1000 mentor ve 1100 mentiye ulaşıldı, 4000 mentorluk görüşme yapıldı.
“Kadınların ve kız çocuklarının eşit fırsatlara sahip olması önceliğimiz”
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, projenin kadınların bireysel ve ekonomik güçlenmesine katkı sunduğunu vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu: “Ülkemizin toplumsal gelişimine katkıda bulunmak için 50 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadınların ve kız çocuklarının eşit fırsatlara sahip olması, vakfımızın öncelikleri arasında yer alıyor. Ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların sayısı giderek artıyor. Bu nedenle 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesiyle onların toplumsal ve ekonomik hayata katılımını artırmayı hedefledik. Bugüne kadar ulaştığımız 6 bin kadından 800’den fazlasının iş gücüne katılması, projemizin ne kadar doğru bir noktaya dokunduğunu gösteriyor. 3 yılda sağlanan 45 milyon TL sosyal değer, bu çalışmaların önemini ortaya koyuyor. Bundan sonraki süreçte de etki ortaklarımızla birlikte genç kadınların kendi potansiyellerini keşfetmelerine ve güçlenmelerine destek olmaya devam edeceğiz.”
Genç kadınların geleceğine katkı sağlanmaya devam edilecek
Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına ve kariyerlerine yön vermelerine destek olmaya devam edecek. Proje, kadınların iş bulma oranlarını artırırken, psikolojik dayanıklılıklarını güçlendirmelerine de katkı sağlıyor.