Ülke yöneticilerinin yüzde 100’ü Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri’ne uyum sözü veren Schneider Electric’in 15 yıl önce, üst düzey bin yöneticisinin sadece yüzde 5’i kadınken, bugün küresel ölçekte bu oran yüzde 30’a ulaştı
Enerji yönetimi ve otomasyonun dijital dönüşümünde dünya çapında uzman olan Schneider Electric, küresel çapta 100’ü aşkın ülkede 135 binden fazla çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken şirket, kurum içerisinde esnek bir yapı ve eşitlikçi bir kültür yaratmak üzere yenilikçi politikalar sürdürüyor. Schneider Electric, Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Bölgesi İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Berna Galipoğlu, çeşitlilik ve katılım konusunu, sürdürülebilirlik stratejilerinin en önemli taahhütlerinden biri olarak kabul ettiklerini ve kadınların iş hayatında daha fazla ve aktif rol almaları için önemli çalışmalara imza atmayı sürdürdüklerini belirtiyor.
İş dünyasına liderlik ediyor
Berna Galipoğlu, Schneider Electric olarak çalışanlarına nasıl daha kapsayıcı olabilecekleri konusunda eğitim vermek için şirket içi gizli önyargı öğrenme programları sunduklarının altını çizerek şunları söyledi: “Faal olduğumuz 100’ü aşkın ülkede Birleşmiş Milletler (BM) Kadını Güçlendirme İlkeleri’ne uyumlu bir yönetim anlayışını benimsedik. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü tarafından yürütülen HeforShe platformundaki lider kurumlardan biri olarak iş dünyasına önderlik ediyoruz. İlk kademe yöneticilerden üst yönetime kadar her kademedeki işe alma sürecinde cinsiyet eşitliğini sağlama kriterlerini de kapsayan Corporate Knights listesinde bu yıl birinci sırada yer aldık. Kanadalı medya ve araştırma şirketi Corporate Knights tarafından hazırlanan ‘Dünyanın en sürdürülebilir şirketleri Global 100’ listesi, şirketleri cinsiyet ayrımından çevreye etkilerine kadar kurumsal sürdürülebilirlik performansına göre değerlendiriyor ve küresel bazda en iyi performansı gösteren 100 şirketi belirliyor.”
Üst düzey yöneticilerin yüzde 30’u kadın
Schneider Electric tüm bu bağlamlarda, çalışanları için daha iyi bir iş-hayat dengesi sağlama amacıyla 2017 yılında başlattığı İşyerinde Global Esneklik ilkelerini de sürdürüyor. Şirketin Global Aile İzni politikası sayesinde, 100’ü aşkın ülkedeki Schneider Electric çalışanlarının yüzde 99’u, yasal izin kapsamının ötesinde, ücretli ebeveynlik, bakım ve yas izni alabiliyor. Bu oranı yüzde 100’e çıkarma hedefindeki şirketin geçtiğimiz yıllarda faal olduğu tüm ülkelerde başlattığı Ücret Eşitliği ilkesi de tavizsiz şekilde uygulanıyor. Schneider Electric’in 15 yıl önce, üst düzey bin yöneticisinin sadece yüzde 5’i kadınken, küresel ölçekte bugün bu oran yüzde 30’a ulaşmış durumda. Türkiye’de de yine Schneider Electric yönetim kadrosunun yüzde 30’u kadın yöneticilerden oluşuyor.
Kaynak: Milliyet