Carte d’Or, kadınları meslek sahibi yapmak hedefiyle başlattığı ‘Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar’ projesiyle kadın istihdamına destek oluyor.
Carte d’Or, kadınları meslek sahibi yapmak hedefiyle başlattığı ‘Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar’ projesiyle kadın istihdamına destek oluyor. 2021’de Türkiye’nin 4 bölgesindeki 24 noktada başlayan Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar projesiyle Carte d’Or, bugün 6 bölgede 86 noktaya ulaşarak, dondurma satış noktalarında kadınlara kaşıkçılık ve işletmecilik eğitimi vererek iş imkânı sağlıyor. ‘En güzel destek kadınlara meslek’ sloganıyla yola çıkan proje, il ve ilçe belediyeleri iş birliğiyle kadın istihdamına olanak sağlarken, ülke ekonomisinde kadın emeğine destek oluyor.
Eğitim 10 modülden oluşuyor
Carte d’Or Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar satış noktaları, bu yıl itibarıyla Amasya, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çorum, Denizli, Elâzığ, Erzurum, İstanbul, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Tunceli, Van, Yalova ve Zonguldak olmak üzere 24 şehirde, 86 noktada yer alıyor. Projeye katılan tüm kadınlar, iş sağlığı ve güvenliği, hijyen ve gıda güvenliği, kaşıkçılık ve sunum teknikleri, misafir memnuniyeti, menü planlama ve fiyatlandırma, bütçe planlaması gibi konuları içeren ve tam 10 modülden oluşan detaylı eğitimin ardından dondurma satış noktalarında iş başı yapıyor. Bu doğrultuda fiyat dengesi, gelir-gider tablosu yönetmek gibi muhasebesel işlemleri öğrenen kadınlar, aldıkları eğitimlerle tam donanımlı bir dondurmacı olmayı ve bir işletmeyi yönetmeyi öğreniyor.
Hedef 2025 sonuna kadar 400 nokta
Carte d’Or yıl sonuna kadar 100 noktaya ulaşarak daha fazla kadına istihdam sağlayacak. Projeye her yıl 100 dondurma satış noktası eklemeyi amaçlayan Carte d’Or, 2025 yılının sonuna kadar Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan 400 noktayla meslek sahibi kadın sayısını artırmayı hedefliyor. Unilever Ev içi ve Açık Dondurma Kategorilerinden Sorumlu Pazarlama Direktörü Gül Lüş; “Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar projemizle, 3 yıl içerisinde 500 kadına istihdam sağlamış olacağız” dedi. Lüş şöyle devam etti: “Unilever olarak kadınların güçlenmesinin ve potansiyellerini ortaya çıkarmalarının; sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme sağlanması için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Gerek şirketimiz bünyesinde gerek ekosistemimizde ve iş dünyasında kadının güçlenmesi konusunda uzun yıllardır kararlılıkla çalışmalar yapıyoruz. Kadın istihdamına desteğimizi Carte d’Or’un anlamlı ‘Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar’ projesiyle sürdürüyoruz. Türkiye’de kadın istihdamı yüzde 28 seviyesinde. Dünyada pek çok farklı ülke ile kıyaslandığında düşük olan bu oran sebebiyle, Carte d’Or olarak ‘Açık dondurma sektöründe kadın istihdamına nasıl katkıda bulunabiliriz?’ diye paydaşlarımıza döndük ve açık dondurma satışı yapan noktalarımızı inceledik. Gördük ki açık dondurma satışı yapan noktalarımızdaki kadın çalışan oranı yüzde 1’in altında ve bu alanda kadın istihdamı bir çeşit tabu olarak görülmekte. Değişime buradan başlayabileceğimiz inancıyla kadın dondurmacılarımızın oranını planlı ve istikrarlı bir şekilde artırmak için kolları sıvadık.”
24 şehirde 86 noktada
İlk olarak 2019 yılında Lüleburgaz’da pilot bir noktayla başlattıkları projenin, bugün Türkiye’nin 6 bölgesinde, 24 şehrinde, 86 noktada devam ettiğini kaydeden Gül Lüş sözlerini şöyle tamamladı: “Hedefimiz 2022 yılı sonunda 100 noktaya ulaşmak ve bu sayede açık dondurma işimizde çalışan kadın sayısını 2 katına çıkartmak. Uzun vadede amacımız ise 2025 yılına kadar her yıl 150 yeni kadına ulaşarak Türkiye genelinde 500 kadına açık dondurma sektörü içinde istihdam sağlamış olmak. Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar projemizi ilk günden bu yana destekleyen, iş birliği içinde olduğumuz belediyelere ve tüm kooperatiflere teşekkür ederiz.”