Boyner Seninle Tamam’ projesi ile çeşitli nedenlerden dolayı çalışma hayatına ara veren kadınlara iş imkânı sunuyor. 

Boyner Büyük Mağazacılık, kadınları istihdam etmeye yönelik ‘Seninle Tamam’ projesiyle yeni bir projeyi hayata geçirerek, çeşitli nedenlerden dolayı çalışma hayatına ara verme durumunda kalmış kadınlara iş imkânı sunuyor. Yapılan açıklamaya göre Boyner; 2022 yılında yeni mağazalar açmaya devam ederken insan kaynağını da güçlendirmek için yeni istihdam modelleri yaratmayı hedefliyor. Boyner yeni başlattığı 'Seninle Tamam' projesiyle işe alımları toplumun önemli bir ihtiyacını da çözmek üzere tasarladı. Projede, çalışma saatleri esnek tutuluyor; kadınlar işe başladıklarında çalışma saatlerini kendi programlarına göre düzenleyebiliyor. Proje, tüm Boyner mağazalarının olduğu şehirler için hedefleniyor.

Eğitimlerle mağazacılığı öğreniyorlar

Boyner’in ‘Seninle Tamam’ projesi, hiç çalışmamış ya da çeşitli nedenlerle çalışma hayatına ara vermiş ve sonrasında da iş hayatına dönememiş kadınları Boyner ailesinin bir parçası olmaya davet ediyor. Proje, kadınlara kendi belirleyecekleri çalışma saati opsiyonlarıyla işe başlama özgürlüğü sunuyor. Boyner Mağazaları’na ‘Satış’, ‘Depo’, ‘Operasyon’, ‘Müşteri İlişkileri’ gibi farklı pozisyonlarda işe alınan adaylar Boyner’in sunduğu eğitim olanaklarından faydalanabiliyor. Adaylar verilen eğitimlerle mağazacılık mesleğini öğreniyor.

Türkiye’nin en önemli işverenlerinden biri

Boyner Büyük Mağazacılık Saha İnsan Kaynakları Direktörü Başak Bilgin, insan kaynağını güçlendirme hedeflerini, sosyal sorumluluk bakış açısıyla birleştirip 'Seninle Tamam' projesini başlattıklarını belirtti. Boyner olarak, yeni mağazalar ve mevcut mağazalardaki büyümeye bağlı olarak her yıl düzenli olarak yeni işe alımlar gerçekleştirdiklerini aktaran Bilgin, “37 ilde yaklaşık 6 bin çalışanımızla Türkiye'nin en önemli işverenleri arasında yer alıyoruz. Bu yıl insan kaynağımızı güçlendirme hedefimizi, sosyal sorumluluk bakış açısıyla birleştirerek ‘Seninle Tamam’ projesini başlattık. Bu proje ile kadınlar için istihdam yaratıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çocuğu okula kim bırakacak

Başak Bilgin, kadınlara geç kalmış hissetmeden çalışma, kazanma ve meslek sahibi olma fırsatı sunduklarının altını çizdi. İşe geliş-gidiş saatlerini kendi şartlarına göre ayarlayarak, 'Çocuğumu kim okula kim bırakacak?' diye düşünmedikleri daha rahat bir çalışma hayatı yarattıklarını vurgulayan Bilgin şunları kaydetti: ''Deneyimim yok' diye endişe etmeden, işi öğrenebilecekleri eğitimler vererek meslek sahibi olmalarına yardımcı oluyoruz. Kısa süre önce başlattığımız projenin, hiç çalışmamış ya da çeşitli nedenlerden çalışmaya ara vermiş kadınları çok sevindirdiğini görüyoruz. Doğru bir projeyi hayata geçirdiğimizin kanıtı olan bu yoğun ilgi bizi mutlu ediyor. Boyner olarak çalışmak isteyen tüm kadınların yanındayız. Elde edeceğimiz yeni başarılarda onların önemli katkıları olacağına inancımız tam. Bu nedenle kadınlara ‘Yeter ki Sen İste. Boyner Seninle Tamam’ diyoruz.”

Adaylar, başvurularını Kariyer.net, Secretcv.com ve Linkedin platformları üzerinden yapabilecek.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.