Borusan Holding’in şiddete uğrayan ve konuşamayan kadınların sesi olmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Gözünü Aç’ kampanyası kapsamında çekilen filmde, şiddetin kadınların yaşamında en önemli sorun olduğu vurgulandı.

Borusan Holding, şiddete uğrayan ve konuşamayan kadınların sesi olmak amacıyla  ‘Gözünü Aç’ kampanyasını hayata geçiriyor. Borusan Holding IK ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, toplumun her kesiminde psikolojik, fiziksel, cinsel ya da siber şiddete uğrayan ve yaşadıklarını dile getiremeyen birçok kadının ortak sorununu ele aldıklarını dile getirdi. Ateş, “Kampanya kapsamında çekilen filmde, şiddete uğrayan bir kadının bunu dile getirmesinin ve yardım istemesinin ne kadar zor olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Kadına karşı her türlü şiddet ve eşitsizliğe karşı #gözünüaç sloganıyla yayınlanan filmde, şiddetin kadınların yaşamında hâlâ en önemli sorun olarak var olduğunu vurgularken, şiddetin her türlüsüne karşı sıfır toleransımızın ve  kadınların yanında olduğumuzun bir kez daha altını çizdik” diye konuştu.

Şiddete karşı sıfır tolerans

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kadın ve erkeğin tam anlamıyla eşit ve yan yana olduğu bir dünya hedeflediklerini anlatan Nursel Ölmez Ateş, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. ‘Borusan Eşittir’ yaklaşımı ile iş hayatında tüm karar alma ve uygulama süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetme, eşitsizlik durumlarını ortadan kaldırmaya yönelik kapsayıcı politikalar benimsediklerini dile getiren Ateş şunları söyledi; “İlk olarak ‘Sevgi Dilde Başlar’ hareketi ile cinsiyetçi dile dikkat çektik ve İş Yaşamında Ayrımcılık İçeren Söz ve Davranışlardan Kaçınma Rehberi’ni yayımladık. Rehberde, günlük iş hayatında sıklıkla karşılaşılan, özellikle cinsiyete yönelik ayrımcı ifade ve davranışları sıralarken yaş ve kuşak farklarını küçümseyen ifadelerin ayrımcı olmayan karşılıkları da yer aldı. Cinsiyetçiliğin Adını Koy iletişimi ile zihniyet değişimi yönünde güçlü kampanyalar tasarladık. Ardından ‘Cinsiyet Gözlüğü’ programımızla toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda somut adımlar atma kararlılığımızı ortaya koyduk. Tüm bunların yanı sıra geçtiğimiz yıl ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Hane İçi Şiddet Rehberi’ni hayata geçirerek şiddete sıfır tolerans mesajının altını çizdik.”

“Kadına ‘güç iş yok’ dedik”

Nursel Ölmez Ateş, erkek egemen ağır sanayi alanında kadınların her işi yapabileceğini vurgulayan Kadına Güç İş Yok Projesi ile çelik sektöründe kadın istihdam etmeye yönelik örnek bir proje hayata geçirdiklerini belirtti. Ateş, “Şu anda 6 bin 553 kişiden bin 106’sı kadın çalışan. 2023 yılına kadar ofis çalışanları için yüzde 40, fabrika, saha ve atölye çalışanları için ise yüzde 20 kadın işe alım oranı olarak belirlendi. Şu anda; ilk seviye yönetim kademesinde yüzde 30.6 orta seviye ve üst yönetim kademesinde yüzde 23, ofis çalışanlarında yüzde 30.3 ve fabrika saha çalışanlarında ise yüzde 10 seviyesine ulaştık. Grup genelinde yüzde 23 oranına sahibiz” dedi. 

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.