Borusan Holding’in şiddete uğrayan ve konuşamayan kadınların sesi olmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Gözünü Aç’ kampanyası kapsamında çekilen filmde, şiddetin kadınların yaşamında en önemli sorun olduğu vurgulandı.
Borusan Holding, şiddete uğrayan ve konuşamayan kadınların sesi olmak amacıyla ‘Gözünü Aç’ kampanyasını hayata geçiriyor. Borusan Holding IK ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, toplumun her kesiminde psikolojik, fiziksel, cinsel ya da siber şiddete uğrayan ve yaşadıklarını dile getiremeyen birçok kadının ortak sorununu ele aldıklarını dile getirdi. Ateş, “Kampanya kapsamında çekilen filmde, şiddete uğrayan bir kadının bunu dile getirmesinin ve yardım istemesinin ne kadar zor olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Kadına karşı her türlü şiddet ve eşitsizliğe karşı #gözünüaç sloganıyla yayınlanan filmde, şiddetin kadınların yaşamında hâlâ en önemli sorun olarak var olduğunu vurgularken, şiddetin her türlüsüne karşı sıfır toleransımızın ve kadınların yanında olduğumuzun bir kez daha altını çizdik” diye konuştu.
Şiddete karşı sıfır tolerans
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kadın ve erkeğin tam anlamıyla eşit ve yan yana olduğu bir dünya hedeflediklerini anlatan Nursel Ölmez Ateş, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. ‘Borusan Eşittir’ yaklaşımı ile iş hayatında tüm karar alma ve uygulama süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetme, eşitsizlik durumlarını ortadan kaldırmaya yönelik kapsayıcı politikalar benimsediklerini dile getiren Ateş şunları söyledi; “İlk olarak ‘Sevgi Dilde Başlar’ hareketi ile cinsiyetçi dile dikkat çektik ve İş Yaşamında Ayrımcılık İçeren Söz ve Davranışlardan Kaçınma Rehberi’ni yayımladık. Rehberde, günlük iş hayatında sıklıkla karşılaşılan, özellikle cinsiyete yönelik ayrımcı ifade ve davranışları sıralarken yaş ve kuşak farklarını küçümseyen ifadelerin ayrımcı olmayan karşılıkları da yer aldı. Cinsiyetçiliğin Adını Koy iletişimi ile zihniyet değişimi yönünde güçlü kampanyalar tasarladık. Ardından ‘Cinsiyet Gözlüğü’ programımızla toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda somut adımlar atma kararlılığımızı ortaya koyduk. Tüm bunların yanı sıra geçtiğimiz yıl ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Hane İçi Şiddet Rehberi’ni hayata geçirerek şiddete sıfır tolerans mesajının altını çizdik.”
“Kadına ‘güç iş yok’ dedik”
Nursel Ölmez Ateş, erkek egemen ağır sanayi alanında kadınların her işi yapabileceğini vurgulayan Kadına Güç İş Yok Projesi ile çelik sektöründe kadın istihdam etmeye yönelik örnek bir proje hayata geçirdiklerini belirtti. Ateş, “Şu anda 6 bin 553 kişiden bin 106’sı kadın çalışan. 2023 yılına kadar ofis çalışanları için yüzde 40, fabrika, saha ve atölye çalışanları için ise yüzde 20 kadın işe alım oranı olarak belirlendi. Şu anda; ilk seviye yönetim kademesinde yüzde 30.6 orta seviye ve üst yönetim kademesinde yüzde 23, ofis çalışanlarında yüzde 30.3 ve fabrika saha çalışanlarında ise yüzde 10 seviyesine ulaştık. Grup genelinde yüzde 23 oranına sahibiz” dedi.