L’Oréal ve UNESCO iş birliğiyle 25 yıldır düzenlenen “Bilim Kadınları İçin” programından güzel haberler...

Dünyanın önde gelen güzellik şirketi L’Oréal Grup, “Bilim Kadınları İçin” programı ile genç bilim kadınlarını desteklemeye ve bilim dünyasında daha fazla kadının sesini duyurmasına destek vermeye devam ediyor. Tüm L’Oréal ülkeleri içinde programı en çok destekleyen ilk 5 ülke arasında olan Türkiye’den bir bilim kadını, ‘Uluslararası Mükemmellik Ödülü’ne, dördü üst üste olmak üzere 5 Türk bilim kadını ise ‘Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü’ne layık görüldü. Katalin Karikó ve Anne L'Huillier'e verilen ödüllerle birlikte Nobel Ödülü kazanan ve L’Oréal-UNESCO “Bilim Kadınları İçin” bursiyeri olan bilim kadını sayısı 7’ye ulaştı: Christiane Nüsslein-Volhard (Nobel Tıp Ödülü, 1995), Ada Yonath (Nobel Kimya Ödülü, 2009), Elizabeth H. Blackburn (Nobel Tıp Ödülü, 2009), Emmanuelle Charpentier (Nobel Kimya Ödülü, 2020) ve Jennifer A. Doudna (Nobel Kimya Ödülü, 2020).

Kadınlara 150.000 TL’lik destek

L’Oréal’in "Bilim Kadınları İçin" programı 21’inci yılında da Türkiye’nin her yerindeki bilim kadınlarından yoğun ilgi gördü. “Yaşam ve Çevre Bilimleri” ve “Fiziki Bilimler” olmak üzere iki kategoride yapılan başvurular, her yıl olduğu gibi bu yıl da bağımsız UNESCO jürisi tarafından değerlendirildi. Kapsamlı ve yenilikçi bilimsel araştırmalarıyla gelecek vadeden, ilham veren çalışmalarıyla bilimin gelişmesine katkı sağlayan genç ve yetenekli 4 bilim kadını ödüle layık görülürken, her biri bilimsel araştırmalarında kullanmak üzere 150.000 TL destek almaya hak kazandı. L’Oréal Türkiye, bu yıl projenin kapsamını genişleterek, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) iş birliği ile üniversiteli genç kadınların eğitimine de destek oluyor. Eğitim hayatlarında kullanılmak üzere kadın öğrenciler için bağış fonu oluşturan L’Oréal Türkiye, “Bilim Kadınları İçin” programında daha önce burs kazanmış bilim kadınlarının katkıda bulunacağı mentorluk programıyla da üniversite öğrencisi olan geleceğin bilim kadınlarına destek verecek. En az 6 ay sürecek programda mentorluk desteği alacak gençler; Biyokimya, Biyomedikal Mühendisliği, Biyo-tıp, Doğa Bilimleri, Fizik, Moleküler Biyoloji, Genetik, Nörobilim gibi bölümlerde üniversite eğitimlerine devam eden öğrenciler arasından seçilecek.

4100'den fazla genç bilim kadını desteklendi

 “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında dünya genelinde 50'den fazla bilimsel kuruluşla iş birliği yapıldı. Program içerisinde düzenlenen 52 ulusal ve bölgesel programla, 110'dan fazla ülkede doktora ve doktora sonrası düzeydeki bilim kadınlarına yaklaşık 260 burs verildi. “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında bugüne kadar; uluslararası ödülün sahibi 127 kadın ve burs verilen 4000'den fazla araştırmacı olmak üzere, 4100'den fazla genç bilim kadını desteklendi. Programın uluslararası ayağında 122 bilim kadınına, ‘Bilimde Mükemmellik Ödülü’ verildi. Bu ödülü kazanan bilim kadınlarından 7’si de Nobel Ödülü aldı.  Türkiye'de son 21 yılda 120 genç bilim kadınına, umut vadeden projelerinde destek olundu.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.