"Toplumsal Cinsiyet ve Medya Temsilleri’ kitabı bir derleme olarak medyanın, bireylerin düşünce, davranış ve değer yargılarını etkileme gücüne yoğunlaşıyor.
Gündelik yaşamda medyanın etkisi giderek artıyor. Buna bağlı olarak kadın, erkek ve LGBTI (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex) bireylerin medyadaki temsili, toplumdaki tüm bireylerin bakış açısını etkileme gücüne sahip olması açısından çok önemli. Gelenekselden dijitale tüm medya, bireylerin düşünce, davranış ve değer yargılarının oluşumu, pekiştirilmesi ve bunların değişiminde de önemli rolde. ‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Temsilleri’ kitabı, medyanın etkileme gücünün toplumsal cinsiyet temsillerine yaptığı vurgu üzerine kurulu bir derleme çalışması.
Uçsuz bucaksız bir konu
Derleme, ‘Medyanın kurguladığı dünyada erkekler, kadınlar, LGBTI bireyler nasıl temsil ediliyor?’ sorularına yanıt aramayı amaçlıyor. Kitabın editörlüğünü yapan Şahinde Yavuz çalışmayla ilgili olarak; “Derlemeyi medya üzerinden yapmaya kalkışsak da uçsuz bucaksızmış gibi görünen konunun başlıklarından bir seçme yapmak zorundaydık. İlgi alanlarına bağlı olarak araştırmacılarla kurduğumuz ilişki çerçevesinde derlemenin yazılarını oluşturduk. Derlemenin amacı; rekabetin hızla yayıldığı ve vahşileştiği medya ortamında var olan temsillerin çarpıklığı, statükoyu nasıl beslediği ya da bazılarını yok saydığını göstermek” ifadelerini kullandı.