Alan Turing Enstitüsü'nün verilerine göre, risk sermayesi finansmanının sadece yüzde 3'ü kadın girişimcilere gidiyor.
İngiltere merkezli The Alan Turing Enstitüsü'nün Kadınlar Veri Bilimi ve Yapay Zekâ ekibinin yaptığı araştırma yapay zekâ (YZ) sektöründe kadın girişimcilerin finansman açısından karşılaştığı zorlukları vurguluyor. Çalışmanın bulgularına göre; 2012-2022 arasında, risk sermayedarlarından alınan verilere göre, YZ alanında yatırım yapanların %80'i tamamı erkek ekipler tarafından toplandı. İngiltere'de, kadın girişimcilerin oluşturduğu tamamı kadın ekiplerinin toplam sermaye kazancı sadece yüzde 0.3. Kadın girişimcilerin liderliğindeki YZ şirketlerinin ortalama sermayesi, tamamı erkek kurucu ekiplerinkinin altı katından daha az.
Yapay zekâ öğreniyor ve yansıtıyor
Yatırımlardaki bu eşitsizlik, özellikle makine öğrenimi gibi alanlara artan ilgi ile The Alan Turing Enstitüsü'nün Kadınlar Veri Bilimi ve Yapay Zekâ ekibinin yaptığı neden oluyor. Finansman eşitsizliğinin, YZ tabanlı araç ve yazılımlardaki önyargıları pekiştirme potansiyeli bulunuyor. Son birkaç yıldır yapay zekâ ve cinsiyet ayrımcılığı üzerine yapılan araştırmalar, bu alandaki sıkıntıya işaret ediyordu. Yapay zekâ, cinsiyet önyargıları öğreniyor ve yansıtıyor. Geliştiricilerin ve veri seti oluşturanların bilinçsiz önyargılarını içerebileceği için yapay zekânın cinsiyetçi eğilimler göstermesi riski uzun zamandan beri tartışılıyor.
Çözüm ne?
Araştırma, kadın girişimcilere daha fazla destek sağlamak için çeşitli çözüm önerileri sunuyor. Kadınları işe almak, becerilerini geliştirmek, elde tutmak ve terfi ettirmek için teşvik ve hedefler belirlenmesi bunlardan biri. Şirket kültüründe dahil edici bir yaklaşımın teşvik edilmesi de önem taşıyor. Kadın girişimcileri yatırımcılar ve sektördeki diğer önemli aktörlerle buluşturan mentorluk ve ağ programlarının desteklenmesi, kızların STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarında eğitime teşvik etmek de öneriler arasında yer alıyor.