Sabancı Üniversitesi̇ ve KAGİDER Kadın İstihdamı raporuna göre; Cumhuriyetimizin 100. yılına girdiğimiz 2023'te kadınların yüzde 70’i işgücünün dışında kaldı.
Sabancı Üniversitesi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliği ile hazırlanan, “Türkiye’de Kadınların İşgücüne Katılımı: Genel Eğilimler, Bölgesel ve Demografik Farklar, Tutumlar” isimli raporun sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Rapora göre, Türkiye'de kadınların yüzde 70'i iş gücünün dışında. Sabancı Üniversitesi Altunizade Dijital Kampüs’te gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan KAGİDER Başkanı Emine Erdem şunları söyledi: "17 Mayıs’ta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 ilk çeyrek iş gücü istatistiklerine göre; bugün ülkemizde çalışma yaşındaki 32 milyon 934 bin kadının sadece 11 milyon 857 bini iş gücünde. Bir başka deyişle Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girdiğimiz 2023'te kadınların yüzde 70’i iş gücünün dışında.”
Eşitsizlik en büyük engel
Kadınların iş gücüne dahil olmama nedenleri arasında birçok engel olduğunu dile getiren Emine Erdem şöyle devam etti: “Ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliği, cinsiyet rolleri ve kalıplar, kadınların iş yaşamına girmesinin önündeki en önemli engel! Kadınların iş gücüne katılımı ve iş gücünde kalmaya devam etmeleri ile hem toplumda hem şirketlerde eşit fırsatlara ulaşmaları ile fakirliğin azalacağını ve daha zengin bir dünya olacağını biliyoruz. Güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma için; kadınlarla erkeklerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına tam ve eşit olarak katılımları, kadının çalışma hayatında hak ettiği yeri alması, iş gücüne aktif bir biçimde katılması ve üretimde söz sahibi olması anahtar bir role sahip."
Son 10 yılda nitelikli işlerde kadın istihdamı azaldı
Raporda yer alan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hane Halkı İşgücü Anketleri 2021 verilerine göre, Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki iş gücüne katılım oranı toplam yüzde 51.4; bu oran erkeklerde yüzde 70.3 kadınlarda ise sadece yüzde 32.8. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranları Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasının çok altında. Raporda, kadınların istihdam edildikleri işlerin nitelik ve beceri taleplerine bakıldığında son 10 yılda yüksek nitelikli işlerde istihdamın azaldığı, düşük nitelikli işlerde istihdamın arttığı görüldü.