Küresel Mobilite Endeksi’ne göre; eşitsizlikle mücadelede en önemli etken olan sosyal mobilitenin artırılması, küresel GSYH'yı gelecek on yılda yüzde 10 yükseltebilir.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) bu yıl ilk kez yayınladığı 2020 Sosyal Mobilite Raporu’na göre; ülkelerin gelir adaletsizliğini azaltmaları için en önemli itici güç olan sosyal mobilitenin yüzde 10 artırılması, küresel Gayrı Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) gelecek on yılda yüzde 5 artmasını sağlayabilir. İsviçre’nin Davos kentinde 21 Ocak’ta başlayan ve 24 Ocak’ta sona erecek Dünya Ekonomik Forumu dolayısıyla WEF tarafından yayınlanan Küresel Mobilite Endeksi, 82 ülkeyi sağlık, eğitim, teknoloji, istihdam, sosyal güvenlik ve kurumlar gibi en önemli beş alandaki eşitsizlikle mücadele edebilme yetkinliklerini, 100 üzerinden sosyal mobilite karne notu ile değerlendiriyor. Raporda, her bireyin sosyo-ekonomik geçmişi ne olursa olsun hayattaki potansiyelini gerçekleştirebilmesini sağlayabilecek eşitlikçi toplumlar yaratmanın, dünya ekonomisindeki büyümeyi de yüzde 5 artıracağı belirtiliyor.

82 ülkenin çoğu sınıfta kalıyor

Küresel Mobilite Endeksi’ne göre; küresel ekonominin önündeki en önemli zorluklardan biri olan düşük ücret, yetersiz sosyal güvenlik ve yaşam boyu öğrenme sistemlerinin zayıflığı konularında, 82 ülkenin büyük çoğunluğu sınıfta kalıyor. Dünya ülkelerinin adil ücret konusunda ortalama karne notu ise 100 üzerinden 52.5. Ülkelerin sağlık, eğitim, teknoloji, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında sosyal mobilite skorlarını 10 puan artırmaları halinde, 2030 itibarıyla GSYH büyümelerini yüzde 4.4 artırabilecek olmaları Küresel Mobilite Endeksi’nin ortaya çıkardığı en önemli sonuçlarından biri.

Ülkeler sosyal mobilite için çalışmalı

Küresel Mobilite Endeksi’nin ortaya koyduğu bu çarpıcı sonuca göre; bu alanda daha iyi sonuçlar almak, Çin ekonomisine her yıl 103 milyar dolar olmak üzere, gelecek on yılda 1 trilyon doların üzerine ek GSYH büyümesi getirebilir. ABD sosyal mobilite karne notunu 10 puan yükselttiği takdirde ekonomisine her yıl 87 milyar dolar olmak üzere toplamda 866.7 milyar dolar ekleyebilir. Hindistan için bu GSYH artış potansiyeli 428.4 milyar dolar olarak öngörülürken, Japonya sosyal mobilite karnesini 10 puan yükselttiği takdirde gelecek on yıl boyunca GSYH büyümesine 238.7 milyar dolar ekleyebilecek.

Danimarka listenin ilk sırasında

Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre; Danimarka, Küresel Mobilite Endeksi’nin ilk sırasında yer alıyor. Norveç, Finlandiya, İsveç, İzlanda, Hollanda, İsviçre, Avusturya, Belçika ve Lüksemburg ise endeksin ilk onuna giren diğer ülkeler olarak sıralanıyor. G-7 ekonomileri arasında en yüksek sosyal mobilite sahibi ülke olan Almanya, 78 endeks puanı ile listede 11’inci sırada yer alıyor. Fransa 12’nci sırada onu takip ederken, Kanada 14’üncü, Japonya 15’inci, Birleşik Krallık 21’inci. ABD listeye ancak 27’nci sıradan girerken G-7 ülkesi İtalya ise 34’üncü sırada.

Rusya gelişmekte olan ekonomilere öncülük ediyor

Gelişmekte olan ekonomiler arasında Rusya Federasyonu 39’uncu sırada yer alarak bu konuda en yetkin ülke olarak değerlendirilirken, yükselen süper güç Çin ise listede 45’inci sırada. Latin Amerika’nın dev ekonomisi Brezilya listede 60’ıncı olurken, Türkiye listede 64’üncü sırayı aldı. Gelişmekte olan ekonomiler ise 76’ıncı sıradaki Hindistan ve 77’inci sıradaki Güney Afrika.

Türkiye’nin gidecek çok yolu var

WEF raporunda ülkeler beş önemli alan ve on önemli alt başlıkta değerlendiriliyor. Türkiye, sosyal mobilite karnesi değerlendirildiğinde ücret dağılımı ve sağlık alanlarında listede 82 ülke arasından 45’inci sırada yer alıyor. Türkiye, çalışma koşullarında 82 ülkenin yer aldığı endekste 80’inci, sosyal güvenlik alanının alt başlığı olan ‘kapsayıcı kurumlar’ kategorisinde ise 75’inci sırada bulunuyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.