Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi, ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı İletişim Rehberi’ çalışmasını yayınladı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi, toplumsal cinsiyete duyarlı dil kullanımı ve cinsiyetçi kalıp yargıların kırılmasını sağlamak amacıyla hazırladığı ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı İletişim Rehberi’ni kullanıma sundu. Rehberin en önemli özelliği, günlük yaşamda yeri olan, normal kabul edilen hatalı kullanımları ortaya koyması ve doğru kullanımlarıyla karşılaştırıyor olması.
Kılavuz niteliği taşıyan 12 sayfalık Toplumsal Cinsiyete Duyarlı İletişim Rehberi; ‘Neden toplumsal cinsiyete duyarlı iletişim?’, ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği nedir?’, ‘Toplumsal cinsiyet kalıp yargıları’ ve ‘Adam kelimesinin genel kullanımı’ gibi başlıklardan oluşuyor.
İşte rehberden satır başları
- ‘Sevgili anneler, sınıf partimiz için kurabiye pişirmenizi rica ediyoruz’ gibi dışlayıcı cümleler kurmaktan kaçının. Daha kapsayıcı alternatif cümleleri düşünün: ‘Sevgili aileler, sınıf partimiz için kurabiye pişirmenizi rica ediyoruz’ gibi.
- Bazı iş ve görevler yalnızca erkek veya kadınlara uygunmuş gibi düşünmeyin. Örneğin; çiftçiler erkek olur veya ilkokul öğretmenleri kadın olur gibi. Bu durum toplumsal cinsiyet temelli varsayımlara neden olur. Bir iş veya görevden bahsederken, o kişinin cinsiyeti belliyse ancak o zaman toplumsal cinsiyete özgü bir zamir kullanın.
- Bazı mesleklerin sadece erkeklere özgü olduğu varsayımından hareketle, bu tür sözcüklerin önüne kadın sözcüğünü ekleyerek kadını ötekileştiren ifadelerden kaçının.
- Görsel iletişimde kadın ve erkeklerin eşit temsil edilmesini sağlayın.
- Toplumdaki, algı dünyamızdaki ve dilimizdeki cinsiyet eşitsizliklerini fark edin, keşfedin, sorgulayın ve dönüştürün.
Rehberin tamamını indirmek ve incelemek için bu linketıklayabilirsiniz.