Birleşmiş Milletler İstatistik Birimi, toplumsal eşitliklerle ilgili 25 yıl önce kabul edilen Pekin Eylem Platformu’ndan bu yana verilen taahhütleri inceledi.
Birleşmiş Milletler İstatistik Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliği eğilimleri ve istatistikleriyle ilgili yeni bir rapor yayınladı. ‘The World’s Women 2020: Trends and Statistics’ (Dünyanın Kadınları 2020: Eğilimler ve İstatistikler) isimli raporda, 25 yıl önce kabul edilen Pekin Eylem Platformu’ndan bu yana verilen taahhütlerle ilgili ne gibi ilerlemeler kaydedildiği inceleniyor.
Pandemide kadın üç kat fazla çalıştı
Rapor, istatistikleri dünyanın altı bölgesinden toplumsal cinsiyet eşitliği durumunu analiz etmek için kullanıyor. Ekonomi ilgili olarak rapor, koronavirüs pandemisi süresince kadın ve erkeklerin ev içi ücretsiz bakım işlerinde şartların ağırlaştığını, kadınların küresel olarak ev ve bakım işlerinde erkeklere oranla üç kat daha fazla saat çalıştığını ortaya koyuyor. 2020’de çalışma yaşında olan kadınların, erkeklere göre sadece yüzde 47’sinin iş hayatında olduğu, bunun ise 1995 yılından beri aynı oranda devam eden bir açık olduğu belirtiliyor. Erkeklerde çalışma oranı ise yüzde 74.
Kadın yönetici oranları değişmedi
Rapor, karar alma ve güç konularında, kadınların 2019 yılında sadece yüzde 28’inin yönetici pozisyonunda olduğunu ortaya koyuyor. Bu ise 1995 ile neredeyse aynı seviye. 2020 yılında en zengin 500 şirkette kadın yönetici oranı yüzde 7.4 düştü. Ankete katılan şirketlerin, genel müdür pozisyonunda çalışmakta olan kadın oranı ise yüzde 18’de kaldı. Eğitimde, kız ve erkek çocuklarının dünyanın birçok bölgesindeki katılımının neredeyse eşit olduğu ortaya çıktı. Hatta yükseköğretimde kadın oranının erkekleri geçtiği görülüyor. Kadına karşı şiddette ise günde yaklaşık 137 kadın, partnerleri veya yakınları tarafından öldürülüyor. Tüm dünyada son 12 ayda partnerlerinden fiziksel veya cinsel şiddet gören kadınların oranı yüzde 18 oldu.
Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.