Dünya Ekonomik Forumu’na göre; işyerlerinde cinsel sağlık politikalarındaki düzenlemeler uzun vadeli iş gücü üretkenliği açısından kritik bir faktör.
İş dünyasında cinsel sağlık politikalarının hayati öneme sahip olduğu günümüzde, işverenlerin bu konuda adım atmaları hem etik bir sorumluluk hem de uzun vadeli iş gücü üretkenliği açısından kritik bir faktör. Cinsel taciz vakalarının raporlanmaması ve ayrımcılığa uğrayan çalışanların refahının göz ardı edilmesi, şirketlerin sadece etik standartlarına uymamakla kalmayıp aynı zamanda kâr marjlarına da zarar vermesine yol açabilir.
Çalışanların refahına yatırım iş dünyası için faydalı
Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı bir makalede bu konuda yapılması gerekenler kısaca şöyle özetleniyor:
- İşverenlerin çalışanların sağlığına ve refahına yatırım yapması, sadece etik bir adım olmanın ötesinde, iş dünyası için de faydalı. Uzun vadeli üretkenlik üzerinde kalıcı etkiler bırakabilir.
- Cinsel taciz protokolleri, tıbbi veya ebeveyn izinleri ve sağlık avantajları gibi iş liderlerinin alacağı kararlar, iş gücünün uzun vadeli sağlığı ve üretkenliği üzerinde önemli etkilere sahip.
- İş yerlerinde cinsel taciz vakalarının üçte biri raporlanmıyor. Ve LGBTI bireylerinin üçte biri çalıştıkları yerde yabancılaşmış veya zorbalığa maruz kalmış hissediyor.
- İş yerlerinin cinsel tacizi ele almaması veya genç ailelere kariyer basamaklarında ilerlemelerini engelleyen politikalara sahip olması, personelin refahını ihmal ederek kâr marjlarına zarar verebilir.
- Analizler, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ürünleri ile hizmetlerine yapılan katkının işyeri üretkenliğini yüzde 15 artırdığını gösteriyor. Bu avantajlar şirketin sadece çalışanlarına değil, tedarik zincirinde çalışanlara da yayılabilir.
- Cinsel suiistimal durumlarında şirketler, mağdurlara güvenli alanlar ve etkili raporlama mekanizmaları sağlama taahhüdünde bulunmalı ve suçluları sorumlu tutmalı.
- İşyerlerinde cinsel tacizle başa çıkılmasını engelleyen politikalara sahip olmamanın, çalışanların refahını olumsuz etkileyerek işletmelerin alt çizgisine zarar verebileceği vurgulanıyor.
- İş liderlerinin alacakları kararlar, çalışanların çeşitli üreme sağlık ihtiyaçlarını ve çalışma ortamlarını yansıtmalı. Buna ebeveynlik izni, esnek çalışma düzenleri, menopoz veya adet belirtileri yönetimi ve doğurganlık tedavileri gibi çeşitli unsurlar dahil.