Aslıhan Dağıstan Aysev’in kız çocuklarına ilham vermesi için kaleme aldığı ‘Cesur Kızlara Yol Arkadaşları’ kitabı, kısa sürede ikinci baskıyı yaptı.
Aslıhan Dağıstan Aysev’in kız çocuklarına ilham vermesi için kaleme aldığı ‘Cesur Kızlara Yol Arkadaşları’ kitabı, kısa sürede ikinci baskıyı yaptı. Aysev, farklı başarılara imza atmış 30 kadının hikâyesini, sade ve akıcı bir dille anlatıyor. Kitap adeta masal gibi! Adile Naşit, Afife Jale, Azra Erhat, Duygu Asena, Halet Çambel, Leyla Gencer gibi alanında öncü olan kadınlar, Canan Dağdeviren, Sümeyye Boyacı, Şahika Ercümen gibi genç kuşaktan çığır açan isimler bir arada. Aysev, ikinci bölümü yakında baskıya gidecek olan kitabın geliriyle Suruç’ta bir Cesur Kızlar Kütüphanesi kurdu.
Aciz prenses masalı anlatmadı kitap yazdı
Yazar, marka danışmanı Aslıhan Aysev, iki kız çocuğu annesi. Cenevre’de yaşıyor. ODTÜ mezunu. Kızlarına, tek özellikleri güzellikleri olan aciz prenses masalları anlatmak istememiş. Başkahramanın kız olduğu masalları bulmak imkânsız olunca, kendi yazdığı hikâyeleri anlatmış. Sonra bir gün yabancı kadınların başarılarını anlatan kitaplara rastlamış. 7 yaşındaki kızı “Anne, bu kitapta neden hiç Türk yok?” diye sorunca üzülmüş ve yola koyulmuş; Cesur Kızlara Yol Arkadaşları kitabını yazmış. Aysev, toplumsal cinsiyet eşitliğini genç kuşaklardan başlatmanın şart olduğunu vurgulayarak şöyle diyor: “Cesur kelimesiyle kız çocuklarını ilişkilendirip güzel, cici gibi alışılmış kavramların üstüne taşımak istedim. Türkiye’nin dünyaya meydan okuyan 30 kızının hikâyesini bu nedenle kaleme aldım.”
Çocuklar masal diliyle öğreniyor
Masalların toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirme gücü çok büyük değil mi?
Birkaç yıl öncesine kadar kızların lider olduğu doğru dürüst bir tane masal kitabı görememiştim. Çok çok azdı, prenses masalları çok yoğundu... Ya prenses ya kurban... İşe masallardan başlamak lazım gerçekten, çocuklar masal diliyle öğreniyor.
İsimleri neye göre belirlediniz?
Öncelikle 200’e yakın kadının hikâyesini okudum. Öncü ve iz bırakmış kadınlar olmaları önemliydi ama esas önemli olan cesaret göstermiş olmaları, hayal gücünü kullanmalarıydı. Hepsi zorlukların üstesinden gelmiş, önlerine konulan engelleri aşmış. Cesaret, hayal etme gücü, azim, çalışma disiplini… Asıl vermek istediğim mesajlardı. Erkek çocukları da okuduklarında kadınlara saygı duysunlar isterim.
Afife Jale bölümünden:
"Bazı insanlar sahnede olmak için dünyaya gelir. Küçük Afife de işte böyle bir kızmış. Ancak onun yaşadığı devirde, Müslüman kadınların sahnede rol aldığı görülmüş şey değilmiş."
Kaynak: Cumhuriyet