Sales Network Topluluğu’nun Satış Fonksiyonu Cinsiyet Dengesi Araştırması, satış dünyasında kadınlar için alınacak ne kadar çok yol olduğunu ortaya koydu.

Satış fonksiyonunun, gençler ve kadınların kariyer tercihinde öncelikli konuma gelmesi misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Sales Network Topluluğu’nun gerçekleştirdiği Satış Fonksiyonu Cinsiyet Dengesi Araştırması tamamlandı. Satış dünyasına özel olması ve farklı sektörleri kapsaması sebebiyle oldukça değerli olan araştırma, satış ve yönetim kademelerinde kadınlar için kariyer fırsatlarını da gösteriyor. Üç ayda tamamlanan ve Sales Network Topluluğu ekosisteminde yer alan 44 şirketin katıldığı araştırmada, FMCG (hızlı tüketim ürünleri)  sektörü yüzde 19 ile satış departmanında, yüzde 11 ile satışta yönetim kademesinde kadın çalışan oranının en düşük ölçümlendiği sektör oldu. 

En yüksek kadın çalışan oranı perakendede

Araştırmanın başka bir sonucuna göre ise, ‘diğer’ olarak tanımlanan heterojen grup dışarıda bırakıldığında, hizmet sektörü yüzde 49 ile satış departmanında ve yüzde 37 ile satışta yönetim kademesinde kadın çalışan oranıyla en yüksek sonuçlara sahip sektör oldu. Perakende ise yüzde 37 ile satış departmanında kadın oranı ‘diğer’ ve ‘hizmet’ sektörlerinden sonra en yüksek sırada yer alırken, satışta yönetim kademesinde çalışan kadın oranında FMCG’den sonra yüzde 22 ile en düşük sektörlerden biri oldu. Perakende sektöründe satış departmanında kadın oranını etkileyen önemli unsurun saha ekipleri olduğu da yine araştırmanın sonuçları arasında yer aldı. 

‘Beklentilerimizden uzak bir noktadayız’

Sales Network Topluluğu’nun kurucusu Ergün Güler, Satış Fonksiyonu Cinsiyet Dengesi Araştırması’nın bu kapsamda ilk kez Türkiye’de yapıldığının altını çizdi. Güler, “Araştırmanın farklı sektörleri kapsaması çeşitlilik açısından çok değerli. Sosyal hayatımızda satın alma kararlarının kadınlar tarafından verildiği açıkça görülmesine rağmen, satış karar mekanizmalarının ağırlıklı olarak erkeklerden oluşması çelişkili. Dolayısıyla tüm sektör ve fonksiyonlarda kadınların erkeklerle eşit derecede temsil edilmesinin önemli olduğuna ve özellikle de çoklu düşünebilme yeteneğine ihtiyaç duyulan satış dünyası için kadınların erkeklere göre daha avantajlı olduğuna inanıyorum. Ancak araştırma sonuçları gösteriyor ki, bu beklentilerimizden çok uzak bir noktadayız.”

Sonuçlar bundan sonrası için güç verdi

Sales Network Topluluğu sosyal projelerinden WiS Women in Sales Eşbaşkanı ve Pegasus Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk ise araştırma sonuçlarının, satış dünyasında kadınlar için alınacak ne kadar yol olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Öztürk şöyle konuştu: “Bu araştırma ve bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalar haklılığımızı ortaya koydu. Bundan sonra yapacaklarımız için bize güç verdi. Çünkü biliyoruz ki, denge demek çeşitlilik demek. Çeşitlilik demek, daha verimli, daha yaratıcı, daha yenilikçi ürün ve hizmetler yaratmak demek. Dolayısıyla topluluk olarak gelecekte satışta kadın sayısını artırmak ve dengeyi bulmak için yapacağımız çok iş var.” 

İşte araştırmaya katılan şirketler

Araştırmaya katılanlar arasında; Barilla, Barry Callebaut, Bayer Tüketici Sağlığı, Bel Group, Beta Tea, CCI, DHL, ebebek, Ecolab, Eczacıbaşı Tüketim, Eczacıbaşı Yapı, GE Healthcare, Getir, Haribo, Hero Baby, Hitit, Lila Group, Loreal, MediaMarkt, n11.com, Nestle Türkiye, Netaş, Parex, Pegasus, Reckitt Benckiser Health, Reynaers, SabancıDX, Securitas, Shell, Sodexo, Türk Tuborg, Umur, Unilever Türkiye, Vileda gibi şirketler yer alıyor.  
 

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.