Dünya çapında 176 ülkenin analizi, engelli kadınların haklarını açıkça tanıyan ve koruyan ülke sayısının sadece 35 olduğunu ortaya koydu.
Dünya Bankası tarafından yayınlanan bir çalışma, koronavirüs krizinin dünya çapındaki cinsiyet eşitsizliklerini şiddetlendirdiğini ortaya koyarken, engelli kadınlara yönelik hükümlerini de mercek altına aldı. Buna göre; dünya ekonomilerinin sadece dörtte biri engelli kadınların haklarını tanıyor. Verilere göre; kadınlar tekstil mağazacılığı ve turizm gibi pandemiden olumsuz olarak etkilenen sektörlerde daha yoğun olarak temsil ediliyor. Uzaktan eğitim ve kapalı olan çocuk bakım merkezleri kadınların erkeklere göre dört kat daha fazla işten ayrılmasını gerektiriyor. Tüm bu olumsuzluklar engelli kadınların yaşamlarını çok daha şiddetli etkiliyor.
İstihdam oranı en düşük seviyelerde
Engelli kadınların istihdam oranları, engelli erkekler ve engelli olmayan erkek ve kadınlarla karşılaştırıldığında en düşük düzeyde seyrediyor. 176 ülkede engelli kadınların haklarıyla ilgili yapılan inceleme, dünya ekonomilerinin sadece dörtte birinin engelli kadınların haklarını tanıdığını ortaya koydu. 71 ekonominin engelli kişilere eşit hakları garanti eden bir anayasal hükmü varken, analiz edilen anayasaların hiçbirinde engelli kadınlardan bahsedilmiyor. 138 ekonominin anayasa dışında engelli kişilerin haklarını ele alan bir kanunu var. Bununla birlikte, analiz edilen ekonomilerin yalnızca dörtte biri (35 ülke) yasal çerçevede engelli kadınların haklarını açıkça tanıyor ve koruyor.