Effie Awards Türkiye 2019 Ödüllü Televizyon Reklamlarının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi araştırması sonuçlarına göre reklamlarda eşitlik oranı yükseliyor.
Reklamverenler Derneği ve Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık Bölümü işbirliğiyle yürütülen Effie Awards Türkiye 2019 Ödüllü Televizyon Reklamlarının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi Araştırması’nın sonuçları yayınlandı. Buna göre; reklamlarda kadın ana karakterlerin görünürlüğü geçtiğimiz üç yıla oranla artış gösterdi. 2016-2018 yıllarında yüzde 35 olan kadın ana karakter oranı, 2019’da yüzde 40’a yükseldi. Effie Awards Türkiye 2019’da finale kalan reklamlarda yüzde 55 oranında kadın ana karakter kullanılması, reklamlardaki cinsiyet eşitsizliğinin azalma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. Gül Şener ve Dr. Eda Öztürk’ün koordinatörlüğünde ve Dr. Önder Yönet’in veri analizleriyle tamamlanan araştırmada, Effie Awards Türkiye 2019’da ödül alan ve finalist olan 253 televizyon reklamı incelendi. Araştırmanın bulguları, Türkiye’deki reklam sektörünün topluma daha eşitlikçi reklamlar sunabilmesi için önemli iç görüler sunuyor.
Geleneksel refleksler devam ediyor
Araştırma sonuçlarının geneli toplumsal eşitlik ivmesinin yükseldiğini gösterirken, belirli ürün kategorilerinde geleneksel refleksler sürüyor. Banka/finans (yüzde 86), otomotiv (yüzde 83), telekomünikasyon (yüzde 78) kategorileri erkeklerle özdeşleştirilmeye devam edilirken, ev bakım ve temizlik kategorisindeki kadın ana karakter kullanımı ( yüzde 86) ve bu, artarak devam ediyor.
2019 sonuçlarına göre; kadın ve erkeklerin yardımcı karakter olarak kullanımı konusunda yüzde 39’a 39 oranında eşitlik sağlandığı gözleniyor. 2016-2018 sonuçlarıyla karşılaştırıldığında ana karakterin erkek olduğu reklamlarda kadın yardımcı karakter kullanımının da yüzde 21’den yüzde 37’ye yükseldiği görülüyor.
Erkek dış ses kullanım oranı yüzde 87
Araştırma sonuçlarına göre; reklamlarda kullanılan dış seslerin dağılım oranlarında geçtiğimiz üç yılda bir değişiklik olmadı. Reklamlarda yüzde 87 oranında erkek dış ses tercih ediliyor. Kadın dış ses kullanımı ise yüzde 12. Hem erkek hem de kadın dış ses kullanılan reklam oranının yüzde 1 olduğu görülüyor. Dış ses, reklam hikayesine bakış açısı kazandırması ve tüketicinin karaktere odaklanmasını sağlaması açısından temel bir toplumsal cinsiyet eşitliği parametresi olarak kabul ediliyor.
İş yerindeki kadın oranında artış var
Reklamların genelinde kadının var olduğu baskın ortam hâlâ ev fakat kadınların iş yerlerindeki temsilinde bir artış var. Kadın ana karakterler yüzde 39 oranında ev ortamında görülüyor. Ev işi yapan kadın kullanımında yüzde 22’den yüzde 9’a düşüş var. Geçtiğimiz üç yılda, kazanan TV reklamlarında kadın hiç iş yerinde gösterilmezken, 2019’da yüzde 6 oranında iş yerinde temsil edilen kadın görülüyor.
Araştırmaya bu linkten ulaşabilirsiniz.
Kaynak: The Brand Age