PwC’nin raporuna göre mavi yakalı çalışanlar arasındaki kadın oranı yalnızca %19 ve gelecekte bu oranın artması kritik önem taşıyor.
PwC Türkiye tarafından yayınlanan Dijitalleşme Ekseninde Türkiye’de Mavi Yakanın Geleceği Raporu, Endüstri 4.0 ve dijitalleşmeyle beraber otomasyonun mavi yakalı ve operasyonel işgücüne etkisi, işgücünün dönüşümü, yetkinlik gelişimi ve yeni çağa adaptasyonu gibi konuları mercek altına aldı.
Dijitalleşme Ekseninde Türkiye’de Mavi Yakanın Geleceği raporunda, ağırlığını üretim şirketlerinin oluşturduğu, farklı ölçek ve otomasyon seviyelerindeki 54 şirketin verileri analiz edildi.
Teknolojinin üretim süreçlerindeki mavi yaka istihdamını ne yönde değiştireceğini detaylı olarak ortaya koyan raporun, mavi yakalı kadın çalışan oranlarıyla ilgili sonuçları dikkat çekici.
Dijitalleşme Ekseninde Türkiye’de Mavi Yakanın Geleceği raporuna göre kadın çalışanların mavi yaka işgücünde oranı ortalama %19 seviyesinde izleniyor. Rapor sonuçlarına göre kadın istihdamının tüm pozisyonlarda artırılması son derece kritik bir önem taşıyor. Fakat bu ihtiyacın önünde, kültürel & toplumsal normlar, çalışma koşulları, eğitim sistemi veya salt alışkanlıklar gibi bir çok engel olduğu ortaya konuyor.
Öte yandan rapor, Endüstri 4.0 devrimiyle birlikte hayata geçirilecek dijital dönüşümün bir çok yeni meslek doğuracağına da dikkat çekiyor. Robot operatörü (kaynak, boya vb.), robot kurulum & bakım operatörü / ustası, bulut aktarım operatörü, büyük veri temizleme elemanları, veri madencisi, veri analisti, siber güvenlik uzmanı, otomasyon teknikeri, robotik sistem operatörü, drone kontrolörü, analitik teknikerler raporun ortaya koyduğu meslek gruplarından bazıları.
Kadın istihdamı kritik
Dijitalleşme Ekseninde Türkiye’de Mavi Yakanın Geleceği raporu katılımcılarının %75’i nitelikli mavi yaka çalışanlara erişimin önümüzdeki 10 yılda artacağını ve mavi yakalıların aranan çalışan konumuna dönüşeceğini belirtiyor. Katılımcıların dörtte üçü ise, istenen niteliklere sahip mavi yaka çalışanlara ulaşmanın zor olacağını söylüyor.
Raporun öne çıkan bir kaç sonucu da, kurumların %90’dan fazlasının "Mavi yakada yetenek yönetiminin önemi artacak", "Sahip olunan teknik bilgiler derinleşecek ve uzmanlık alanları çeşitlenecek" ve "Mavi yakadan beklenen davranışsal yetkinlikler genel olarak artacak ve çeşitlenecek" yönünde ortaya çıkıyor.
Raporun ortaya çıkan farklı sonuçları birbirlerine etkiliyor. Geleceğe yönelik, nitelikli ve derinlemesine teknik bilgiye sahip çalışan kaygısı, üretim süreçlerinde ortaya çıkan yeni meslek tanımları ve iş gücü gerektiren pozisyonların azalması, kadınların mavi yaka çalışanlar arasındaki öneminin altını çiziyor.
Dijitalleşme Ekseninde Türkiye’de Mavi Yakanın Geleceği Raporu’nuntamamına buradan ulaşabilirsiniz.