UNICEF’in raporu, kızlar ve erkekler arasında matematik becerilerinde dünya çapında büyüyen eşitsizliği ortaya çıkardı.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF tarafından yayınlanan bir rapor, kızlar ve erkekler arasında matematik becerilerinde dünya çapında büyüyen bir eşitsizliği ortaya çıkardı. Rapor, cinsiyetçilik ve toplumsal cinsiyet klişelerinin sınıftaki kızların potansiyelini nasıl azalttığı konusunda alarm veriyor. Rapor ayrıca, 100'den fazla ülke ve bölgeyi kapsayan, erkeklerin kızlara kıyasla ihtiyaç duydukları matematik becerilerini kazanma olasılıklarının 1.3 kata kadar daha yüksek olduğunu ortaya koyan yeni veri analizlerini içeriyor.
Klişeler özgüven sarsıyor
Kızların, doğuştan gelen matematiği anlayamaması konusunda öğretmenler, ebeveynler ve akranlar tarafından sıklıkla benimsenen olumsuz cinsiyet normları ve klişeler bu eşitsizliğe katkıda bulunuyor. UNICEF, bu klişelerin genç kızlara yansıtıldığını ve genellikle özgüvenlerini sarsarak onları başarısızlığa sürüklediğini vurguluyor. Rapor ayrıca, sürdürülebilir cinsiyet eşitsizliklerinin uzun vadeli etkilerini de kabul ediyor ve özellikle erkeklerin matematik alanındaki işlere başvurma ve başvurma olasılıklarının daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Bulgu, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında tüm dünyayı yetenekten yoksun bırakan keskin bir cinsiyet farkını temsil ediyor.
Matematik öğrenme hafızayı güçlendiriyor
UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, "Kızların erkeklerle eşit matematik öğrenme yeteneği var. Sahip olmadıkları şey; bu kritik becerileri kazanmak için eşit fırsat" diyerek şunları söylüyor: “Kızları geride tutan toplumsal cinsiyet klişelerini ve normları ortadan kaldırmamız ve her çocuğun okulda ve hayatta başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu temel becerileri öğrenmesine yardımcı olmak için daha fazlasını yapmamız gerekiyor." Raporda, genç yaşta matematik öğrenmenin hafızayı, kavrayışı ve analizi güçlendirdiği ve bunun sonucunda çocukların yaratma becerilerini geliştirdiği belirtiliyor. UNICEF, Dönüşen Eğitim Zirvesi öncesinde, temel matematik ve diğer temel öğrenme konularında uzman olmayan çocukların gelecekte kritik görevleri yerine getirmekte zorlanabileceği konusunda uyarıyor.
Üçte biri minimum yeterliliğe ulaşmadı
Raporda yer alan 34 düşük ve orta gelirli ülkeden elde edilen verilerin analizi, kızların erkeklerin gerisinde kalırken, ilkokul 4’üncü sınıftaki öğrencilerin dörtte üçünün temel matematik becerilerini kazanmadığını gösteriyor. 79 orta ve yüksek gelirli ülkeden gelen veriler, 15 yaşındakilerin üçte birinden fazlasının henüz matematikte minimum yeterliliğe ulaşmadığını gösteriyor. Bu istatistikler, tüm cinsiyetleri rahatsız eden eğitim konularının derinliğini ortaya koyuyor.
Zengin çocukları daha fazla beceri kazanıyor
Hanehalkı serveti de belirleyici bir faktör. Rapor, en zengin hanelerden gelen okul çocuklarının dördüncü sınıfa geldiklerinde matematik becerilerini kazanma ihtimalinin en fakir hanelerden gelen çocuklara göre 1.8 kat daha fazla olduğunu belirtiyor. Rapora göre; erken çocukluk eğitim ve bakım programlarına katılan çocukların, almayanlara göre 15 yaşına kadar matematikte minimum yeterliliğe ulaşma olasılığı 2.8 kata kadar daha fazla.
Koronavirüs eşitsizliği artırdı
Rapor ayrıca, koronavirüs pandemisinin toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini daha da derinleştirme üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Benzer şekilde, dünya çapında eğitim sistemlerinde yaşanan kitlesel aksaklıklar, tüm öğrenciler için ilerlemeyi geciktirdi. Kızların erkeklere göre okula gitmeme olasılığının daha yüksek olduğu ülkelerde, matematik yeterliliğindeki genel eşitsizlikler koronavirüs pandemisinden bu yana büyüyor.
Hükümetlere kaliteli eğitim çağrısı
UNICEF, hükümetleri tüm çocuklara kaliteli eğitimle ulaşma taahhüdü vermeye çağırıyor ve tüm çocukları yeniden okula kaydettirmek ve devam ettirmek için yenilenen çaba ve yatırımları savunuyor. UNICEF, ‘Telafi edici öğrenmeye erişimi artırmak için; öğretmenleri destekleyin ve onlara ihtiyaç duydukları araçları verin. Tüm çocukların öğrenmeye hazır olması için okulların güvenli ve destekleyici bir ortam sağladığından emin olun’ diye uyarıyor.