Londra’da yapılan bir araştırma, 11-14 yaş arası kız öğrencilerin iklim değişikliği konusunda erkeklerden daha kaygılı olduğunu gösterdi.

Yeni bir araştırma, kız öğrencilerin iklim sorunlarıyla ilişkili derslerle daha çok ilgilendiğini ve bu konuyla alakalı yaşadıkları kaygının erkek öğrencilere göre daha fazla olduğunu ortaya koydu. University College London'dan (UCL) bir ekip tarafından yürütülen araştırma, İngiliz okullarındaki öğrencilerin deneyimlerini ve iklim değişikliğine ilişkin tepkilerini araştırdı. 11 ila 14 yaşındaki 2429 öğrenciyle yapılan ankete göre, öğrencilerin yüzde 36'sı gelecekte dünyanın nasıl bir yer olacağı konusunda ‘çoğunlukla’ ya da ‘her zaman’ endişelendiklerini söyledi. Öğrencilerin yarısı ‘biraz’ endişelendiğini belirtirken, yetişkinlerin çevreyi korumak için yeterince çaba gösterip göstermedikleri sorulduğunda, yüzde 53'ü bu konunun kendilerini endişelendirdiğini belirtti.

“Çok az derinlemesine çalışma var”

Konuyla alakalı kız öğrenciler erkek öğrencilere kıyasla (yüzde 27) önemli ölçüde daha yüksek düzeyde (yüzde 44) endişe bildirdi. Daha düşük sosyoekonomik gruplardan gelen çocukların iklim değişikliği hakkındaki bilgi alma isteklerinin avantajlı akranlarına göre daha düşük olduğu belirtildi. UCL İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Eğitimi Merkezi direktörü Profesör Nicola Walshe, "Öğrencilerin iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konusundaki bakış açıları ve istekleri hakkında çok az derinlemesine çalışma var. Bu sonuçlar, okulları ve öğretmenleri daha iyi desteklemek için kullanabileceğimiz son derece önemli bir veri" diyor.

Okullar öğrencilerin iklim kaygısını giderebilir mi?

Araştırmacılara göre; iklim değişikliğine ilişkin kaygıların giderilmesinin yollarından biri, konunun daha kapsamlı bir şekilde öğretilmesi. Öğrencilerin yaklaşık dörtte üçü okulda iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik hakkında daha fazla şey öğrenmek istediklerini ifade etti. Bununla birlikte, daha fazla bilgi edinmek istedikleri konularda kızlar ve erkekler arasında başka farklılıklar da vardı. Profesör Nicola Walshe, "Ankete katılan kızların dörtte üçü iklim değişikliğinin insan sağlığını ve refahını nasıl etkilediği hakkında bilgi edinmek isterken, bu oran erkeklerde yüzde 60. İklim değişikliği kaygısının kızlar arasında daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle daha geniş bir alana hitap eden daha bütüncül bir iklim değişikliği eğitimi gençlerin endişelerini azaltmaya yardımcı olabilir" diyor. 

Sürdürülebilirlik bilgisi iş fırsatına dönüşebilir

Rapor aynı zamanda İngiliz okullarında iklim odaklı kariyerlerle ilgili bilgilerde bir eksiklik olduğunu da ortaya koyuyor. Öğrencilerin sadece yüzde 31'i iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik hakkında öğrenmenin gelecekte iş fırsatlarına dönüşebileceğini düşünüyor. Öğrencilerin sadece yüzde 17'si sürdürülebilirlik üzerine kariyer yapma isteğini dile getirirken daha düşük sosyoekonomik gruptakilerin sadece yüzde 14'ü kendilerini iklimle alakalı bir kariyerle ilişkilendiriyor.

İklim eğitimi nasıl geliştirilebilir?

Araştırmacılar ayrıca okul müfredatında ve müfredat dışındaki sürdürülebilirlik eğitimini de incelediler. Araştırmalar sonunda ilgili yetkililere, kariyer olanaklarının geliştirilmesi, okullarda öğrenci katılımı ve eylemi için daha fazla fırsat yaratılması ve müfredat genelinde doğada öğrenme fırsatlarının genişletilmesi çağrısında bulunuldu. Ayrıca iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik eğitiminin tüm okul derslerine dahil edilmesi ve öğrencilerin konuyla ilgili kaygı, umutsuzluk ve öfkelerinin açıkça ele alınması tavsiye edildi.

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.