UNICEF tarafından yapılan açıklama kadınların ve kız çocuklarının su taşımak için her gün toplam 200 milyon saate yakın bir zaman harcadıklarını ortaya koydu.

UNICEF’in Su, Sanitasyon ve Hijyen Küresel Başkanı Sanjay Wijesekera yaptığı açıklamada, kadınların ve kız çocuklarının içinde bulunduğu durumu çarpıcı bir biçimde ortaya koydu: “Bir düşünün; 200 milyon saat, 8,3 milyon gün ya da yaklaşık 22.800 yıl demektir. Sanki taş devrinde bir kadın kovasıyla su getirmeye gidiyor ve 2016 yılına kadar evine geri dönemiyor. Bu uzun süre içinde dünyanın ne kadar yol almış olduğunu şöyle bir düşünün. Bu süre içinde kadınların neler başarabileceğini düşünün…”

UNICEF’in paylaştığı bilgiye göre Sahra Güneyi Afrika’da dışarıdan eve su getirme, kırsal alanlarda ortalama 33, kentlerde ise 25 dakika alıyor. Asya’da ise bu rakamlar sırasıyla 21 ve 19 dakika olarak gerçekleşiyor. Belirli ülkeler söz konusu olduğunda bu süreler çok daha uzayabilmektedir. Örneğin Moritanya, Somali, Tunus ve Yemen’de eve günlük su getirme işinin bir saatten fazla zaman aldığı verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Yük kadının omuzunda

Evlerde şebeke suyunun olmaması durumunda, su taşıma işi orantısız biçimde kadınlara ve kız çocuklara düşüyor. Sahra Güneyi Afrika’da 24 ülkeyi kapsayan bir araştırmanın ortaya koyduğu envantere göre, eve su getirme işinin 30 dakikadan fazla sürdüğü durumlarda yaklaşık 3,36 milyon çocuğun ve 13,54 milyon yetişkin kadının su getirme işinden sorumlu olduğu tahmin ediliyor. BM tahminlerine göre Malawi’de, su taşıyan kadınların harcadığı zaman 54 dakika iken, erkeklerin harcadıkları zaman yalnızca 6 dakika. Gine ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’nde kadınların su taşıma için harcadıkları ortalama zaman olan 20 dakika, erkeklerin harcadığı zamanın nerdeyse iki katı.

Açıklamada yer alan bilgilere göre, kadınlar açısından eve su taşımanın fırsat maliyeti son derece yüksek. Bu noktada kadınların ailelerine, çocuklarına, diğer ev işlerine ve dinlenmeye ayırabilecekleri zaman giderek azalıyor. Eve su getirme işi, hem kız çocuklarının hem de erkek çocuklarının eğitim için ayırmaları gereken zamanı yitirmelerine hatta devamsızlık yapmalarına sebep oluyor.

İshal riski

Açıklamanın en çarpıcı noktalarından biri, su taşıma işinin ailenin tümünün, özellikle çocukların sağlığını da etkileme olasılığı. Suyun taşınma ve depolanma sırasında kirlenme riski artıyor ve bu da başta ishal olmak üzere bir çok rahatsızlığı tetikliyor. 

UNICEF’ten verilen bilgilere göre ishal, 5 yaşından küçük çocuklar arasında görülen en önemli dördüncü ölüm nedeni olarak gösteriliyor. . Ayrıca ishal dünyada 159 milyon çocuğu etkileyen kronik malnütrisyona ve bodurluğa yol açan başlıca neden olarak tanımlanıyor. Yetersiz sanitasyon, yetersiz hijyen ya da güvenilir olmayan içme suyu nedeniyle her yıl 5 yaşından küçük 300 bin çocuk ölümü gerçekleşiyor, bu da günde 800’den fazla ölüm anlamına geliyor.

Öte yandan UNICEF’in Su, Sanitasyon ve Hijyen Küresel Başkanı Sanjay Wijesekera’nın şu sözleri dikkat çekici:  “Nereye bakarsanız bakın temiz içme suyuna erişimin insanların yaşamında fark yarattığını görürsünüz.  İhtiyaçlar da hedefler de açıktır. Kadınlar ve çocuklar bu temel insan hakkı için bu kadar zaman harcamak zorunda kalmamalıdır.”

Habere bu linktenulaşabilirsiniz. 

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.