Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'de kadınların üniversiteye erişimi ve akademideki temsili artış gösterdi.
Son yıllarda Türkiye'de eğitim ve akademide kadınların rolü hızla artıyor. Kadınların yükseköğrenime erişimi ve akademideki ağırlığı giderek güçleniyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin eğitimdeki dönüşümüne ilişkin bazı veriler paylaşıldı:
Kadınların Akademideki Temsili: Türkiye'de kadınlar akademide yüzde 46,4 oranında temsil edilirken, üniversitelerdeki kız öğrencilerin oranı yüzde 51,7'ye ulaşmıştır. Bu oranlar, Avrupa ve OECD ülkelerinin ortalamasının üzerindedir.
Kadın Akademisyenlerin Artışı: Üniversitelerdeki kadın akademisyen oranı da giderek artıyor. Türkiye'deki kadın akademisyenlerin oranı Avrupa ve OECD ülkelerinin ortalamasının üstündedir. Özellikle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında mühendislik bölümlerine kayıt yapan kız öğrencilerin oranı yaklaşık yüzde 4 artarak yüzde 31'e ulaşmıştır.
Alanlara Yönelik Eğilimler: Kadın akademisyenlerin oransal olarak en yüksek olduğu alan Sağlık Bilimleri iken, Doğa Bilimleri, Matematik ve İstatistik ile ilgili programlara olan ilgide artış gözlemlenmektedir. Sağlık bilimleri alanında görev yapan kadın akademisyenlerin sayısı erkekleri geçerek yüzde 53'e yükselmiştir.
Mühendislik Alanındaki Yükseliş: Geçmişte daha çok erkeklerin tercih ettiği mühendislik alanında kadınların temsili ve ilgisi artıyor. Kadınların mühendislik bölümlerine kayıt yaptırma oranı da geçen yıllara göre yaklaşık yüzde 4 artarak yüzde 31'e ulaşmıştır.
Uluslararası Karşılaştırma: Türkiye'deki üniversiteler, sürdürülebilirlik göstergelerine bağlı olarak uluslararası alanda da başarılar elde etmektedir. Örneğin, Times Higher Education'ın Cinsiyet Eşitliği sıralamasında Hacettepe Üniversitesi dünya genelinde 60. sırada yer almaktadır.