PwC’nin Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksi 2024’ne göre cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğini ortadan kaldırmak için 50 yılı aşkın bir zaman gerekli.
PwC'nin 2024 yılına ait Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksi'ne göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde kadınlar ve erkekler arasındaki ortalama saatlik ücret eşitsizliği yıllardır süregelen bir sorun olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Rapora göre, cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğini ortadan kaldırmak için gereken süre 50 yılı aşkın bir zamanı bulacak. Bu, iş gücüne yeni katılan 18 yaşındaki bir kadının, çalışma hayatı boyunca ücret eşitliğine ulaşamayacağı anlamına geliyor. Endeks, OECD ülkelerinde son on yılda yalnızca % 2,5 puan düşüşle %14 seviyesinde ısrarcı bir ücret farkının olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, cinsiyet eşitliği adına atılan adımların endişe verici şekilde yavaş olduğunu gösteriyor. Pandemi sonrası ekonomik toparlanmanın iş gücü piyasalarındaki olumlu etkileri olsa da, bu durumun cinsiyet eşitliğinde gerçek bir ilerlemeyi temsil etmediği vurgulanıyor.
Çocuk yetiştiren kadın kazançta kayıp yaşıyor
Ücret eşitsizliğinin en önemli sebeplerinden biri olarak, çocuk yetiştiren kadınların yaşam boyu kazançlarında yaşadıkları kayıplar gösteriliyor. Doğum sonrası işe dönüş ve kariyerdeki yavaş ilerleme, özellikle kadınların üstlendiği çocuk bakımı yükünün eşler arasında dengesiz paylaşımı ile sürekli hale geliyor. Rapora göre, ebeveynlik izni politikalarının ‘iki maaş-iki bakıcı’ modeliyle yeniden tasarlanması, toplumsal cinsiyet rolleri ve bakım ile ilgili tutumları zaman içinde değiştirebilir. Bu yaklaşım, kadınların ücretlendirilmeyen bakım yükünü azaltmayı ve eşit bir dağılım sağlamayı amaçlıyor.
En iyi performans Lüksemburg, Yeni Zelanda ve Slovenya’da
2024 Endeksinde öne çıkan bazı bulgular şunlar:
- Lüksemburg, Yeni Zelanda ve Slovenya, OECD performansına göre bu yıl en iyi performans gösteren üç ülke olarak öne çıkıyor.
- Macaristan, endekste 22’nci sıradan 13’üncü sıraya yükselerek en büyük sıralama atılımını gerçekleştirdi.
- İsviçre ise 6 sıra gerileyerek 14’üncü sıradan 20’nci sıraya düştü ve en büyük düşüşü yaşayan ülke oldu.
Acil politika çözümleri hayati önem taşıyor
PwC UK Kıdemli Ekonomisti Larice Stielow, "Cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğini masadan kaldırmak ve cinsiyet eşitliğinde tarihsel olarak yavaş olan ilerlemeyi hızlandırmak, toplumdaki zararlı cinsiyet normlarını ve kadınlar – ve erkekler – üzerindeki beklentileri ele almayı gerektiriyor" dedi. Stielow'a göre, cinsiyet eşitliği için ekonomik büyümeye güvenmek yeterli değil; altta yatan eşitsizlik nedenlerini aktif bir şekilde ele alan politika çözümleri geliştirilmeli. PwC'nin Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksi 2024, cinsiyet eşitliğine doğru yavaş ilerlemenin üstesinden gelmek ve bu alanda somut adımlar atmak için acil politika çözümlerinin hayati önem taşıdığını bir kez daha vurguluyor.