PEW Araştırma Merkezi’nin raporuna göre; kadınların kazançları son 10 yılda erkeklerden daha hızlı artış gösterdi. Bunun nedeni, kadınların yüksek beceri gerektiren işlerde giderek artan varlığı.
ABD Merkezli PEW Araştırma Merkezi, Çalışma Bakanlığı tarafından desteklenen Mesleki Bilgi Ağı istihdam istatistiklerini analiz etti. Analiz sonuçları; erkekler ve kadınlar arasındaki ücret farkı hâlâ var olsa da kadınların yüksek beceri gerektiren işlerde tercih edilmelerinin ve daha fazla eğitim almalarının bu farkı azaltmaya başladığını ortaya koydu.
Yetkinlikler ve eğitim farkı kapatabilir
Raporun ortaya koyduğu sonuçlara göre; kadınların yüksek beceri gerektiren işlerde giderek artan varlıkları, ücretlerinin daha hızlı artmasına sebep oldu. Bu artış, aradaki farkı ortadan kaldırmıyor fakat azalmasını sağlıyor. ABD’nin istihdam verilerine göre; 1980'den 2018'e, kadınların saatlik ortalama ücreti yüzde 45 artarak 15 dolardan 22 dolara çıktı. Bu artış, erkeklerde yüzde 14 olarak gerçekleşti ve saatlik ücret 23 dolardan 26 dolara yükseldi.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği farkı
Raporda, erkekler ve kadınların ortalama saatlik kazançlarındaki boşluğun çeşitli faktörlerden kaynaklı olduğu ifade ediliyor. Bunların bazıları mesleki yeterlilik, deneyim ve sendika üyeliği gibi ölçülebilir faktörlerden oluşuyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin doğurduğu ayrımcılık, profesyonel ağlardaki farklılıklar ile annelik ve bakımla ilgili sorumluluklar ise ölçülemeyen faktörleri oluşturuyor.
Avukatlıktan öğretmenliğe
Rapor, 1980’den bugüne dek kadınların iki ana kategoride atılım yaptığını gösteriyor. Satış yöneticiliği ve terapi gibi sosyal beceri gerektiren işler ile avukatlık, psikiyatristlik ve öğretmenlik gibi temel beceriler gerektiren işler. Bu iki iş alanında kadınlar iş gücünün yüzde 52’sini oluşturuyor.