Dünya Bankası tarafından yayınlanan Kadın, Çalışma Hayatı ve Yasalar 2019 raporuna göre sadece altı ülke kadın ve erkeğe eşit yasal çalışma hakkı veriliyor.
Dünya Bankası tarafından yayınlanan Kadın, Çalışma Hayatı ve Yasalar 2019 raporuna göre sadece altı ülke kadın ve erkeğe eşit yasal çalışma hakkı veriliyor. Kadınların çalışma yaşamının tüm alanlarında erkeklerle eşit haklara sahip olduğu ülkeler, Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg veya İsveç.
Son 10 yıldır, dünyanın tüm ülkelerinde çalışma yaşamında kadınlara yönelik adalet ve eşitlik gelişimini detaylı olarak analiz eden Dünya Bankası, 2019 raporunda 187 ülkenin yasal gelişimini göz önüne aldı. Raporda kadınların çalışma yaşamları boyunca yüz yüze oldukları, girişimcilikten emekli aylığına kadar uzanan sekiz gösterge değerlendirildi. Bu sekiz göstergenin tamamını sadece sekiz ülkenin hayata geçirdiği belirlendi.
Eşitlik ve yüksek gelir orantılı
Dünya Bankası’nın araştırması dünya genelinde ortalama puanların 70'ten 75'e yükseldiğini ortaya koydu. 90 veya üstü puan alan 39 ülkenin 26'sının yüksek gelirli olduğunu belirledi.
Dünya Bankası Başkanı Kristalina Georgieva, ““Cinsiyet eşitliği, ekonomik büyümenin kritik bir bileşenidir. Kadınlar dünya nüfusunun yarısıdır ve daha müreffeh bir dünya yaratmada önemli bir rolümüz var. Ama yasalar bizi engelliyorsa, oynamayı başaramayacağız.” dedi. Georgieva, raporun en önemli sonuçlarından birinin, kadınlara eşitlik hakkı verilmesinin tüm dünyada 160 trilyon dolarlık bir değer yaratacağı olduğunu belirtti.
En kritik gösterge ücret
Yasalar önünde altı ülke, kadının çalışma hayatındaki yerini yasalarla destekliyor olsa da, bu ülkelerde bile ücret eşitsizliğinin olduğu ortaya kondu. Ücret, raporun en önemli bariyeri olarak kabul ediliyor ve İsveç’te bile kadınlar eşit pozisyondaki erkeklere oranla %5 daha az kazanıyorlar. İngiltere’de bu oran %8’e ulaşıyor.
Çalışma yaşamında eşitlik konusunda yapılan çalışmalardan en popüleri, anne ve babalara tanınan doğum izinleriyle ilgili oldu. Raporun geneli analiz edildiğinde tüm dünyada kadına çalışma yaşamında daha fazla hak tanıma ve bunu yasalarla belirleme eğilimi olduğu görülüyor.
Kaynak: Dünya Bankası Kadın, Çalışma Hayatı ve Yasalar Raporu 2019
The Guardian