BM İklim Değişikliği Komisyonu’nun raporu, iklim kaynaklı felaket ve değişimlerin ardından toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin de arttığını ortaya koyuyor.
BM İklim Değişikliği Komisyonu (UNFCCC) geçtiğimiz haftalarda yapılan Bonn İklim Değişikliği Konferansı'nda iklim değişikliğinin etkilerini erkeklerden daha farklı deneyimlemelerinin nedenini açıklayan yeni raporunu yayınladı. Rapor aynı zamanda iklim değişikliğine yanıt vermede kadınların oynadığı kritik role de dikkat çekiyor. BM İklim Değişikliği Cinsiyet Ekibi Lideri Fleur Newman, “İklim etkileri ve aşırı hava olayları, dünya genelinde, özellikle kırsal alanlarda, kadın ve erkeklerin rollerini etkiliyor” ifadelerini kullandı. Örneğin bazı Afrika ülkelerinde, pek çok erkek iş bulmak için kırsal alanlardan kentsel alanlara göç ediyor. Bu eğilim kadınları, erkeklere ait olan tüm sorumlulukları da üstlenmeye zorunlu kılıyor.
Toplumsal şiddet artıyor
Rapor, iklim kaynaklı felaketlerin ve değişimlerin ardından toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin de arttığını ortaya koyuyor. Raporda sunulan örneklerden birine göre; Kolombiya, Mali ve Yemen'deki iklim değişikliği etkileri, çevresel bozulma ve çatışmanın birleşimi kadınların ve kızların maruz kaldığı toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti artırıyor.
Rapora göre; toplumsal cinsiyete dayalı bir şiddet eylemi olarak görülen çocuk yaşta evlilik, çeşitli topluluklarda afet durumu ile başa çıkma aracı olarak görülüyor. Örneğin Bangladeş, Etiyopya ve Kenya'da çocuk evlilikleri, varlıkları güvence altına almanın ve kuraklık, tekrarlanan sel ve daha yoğun fırtınalar gibi iklimle ilgili felaketler nedeniyle yaşanan kayıpları telafi etmenin bir yolu.
Kızlar okulu bırakmak zorunda kalıyor
İklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı hava olayları kadınları ve kızları günlük hayatlarından koparıyor. Özellikle kızlar arasında okulu bırakmanın yaygın olduğu görülüyor. Bazı ülkelerde geleneksel olarak kadınlara ve kız çocuklarına düşen yakacak odun ve su toplama görevleri, onları hem iklim değişikliğinin etkileri hem de toplumsal şiddetle daha fazla yüz yüze bırakıyor. Raporun sunumunu yapan Fleur Newman, "İklim değişikliğiyle mücadeleye tüm insanlık dahil olmadıkça, Paris Anlaşması'nın temel hedefi olan küresel ortalama sıcaklık artışını 1.5 santigrat derece ile sınırlamak mümkün olamaz. Kadınlar ve kız çocuklarının iklim eylemine dahil olmaları ve katkıda bulunmaları kritik önem taşıyor” dedi. Newman kadınların karar verme fırsatlarına eşit erişimi, artan gıda güvenliği, daha yeşil hareketlilik modelleri ve azalan enerji talebi gibi sürdürülebilir kararlarda etkili olacağına vurgu yaptı.
Raporun tamamını bu linkten inceleyebilirsiniz.