Kadınlar ayrımcılıktan kaynaklı olarak hayatlarının yüzde 25'inde bazı sağlık sorunları konusunda erkeklerden daha dezavantajlı durumdalar.

Dünya Ekonomik Forumu ve McKinsey Sağlık Enstitüsü tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre; kadınlar hayatlarının yüzde 25'inde bazı sağlık sorunları konusunda erkeklerden daha dezavantajlı durumdalar. Rapor, bu dezavantajın özellikle teşhis sürecinde ortaya çıktığına dikkat çekiyor. 2019'da Danimarka'da yapılan ve 7 milyon kişinin incelendiği çalışma, kadınların diyabet teşhislerinin ortalama dört buçuk yıl daha geç konduğunu, kanser teşhislerinin ise kadınlar ortalama olarak iki buçuk yıl daha yaşlıyken konduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, bu durumun genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanabileceğini ancak cinsiyet yanlılığının da farkın kısmen sorumlusu olabileceğini öne sürüyor. Rapora göre, kadın sağlığına yönelik fark, her yıl kötü sağlık veya erken ölüm nedeniyle kaybedilen 75 milyon yaşa eşdeğer. Farkı kapatmak, bugün dünyada bulunan 3.9 milyar kadına yılda ekstra yedi sağlıklı gün veya yaşam boyu ortalama 500 gün sağlayabilir.

Kadın sağlığı ekonomik kaldıraç

Raporda, kadınların ekonomiye ve topluma katkıda bulunma kapasitesinin artmasından kaynaklanan daha az erken ölüm ve sağlık koşullarıyla 2040'a kadar küresel ekonomiyi 1 trilyon dolar artırabileceği de belirtiliyor. McKinsey'in verilerine göre, kadın sağlığına yapılan yatırımların yüzde 1'i sadece onkoloji dışındaki kadınlara özgü koşullara yönlendiriliyor. Bu nedenle, kadın sağlık farkının kapatılması, kadın sağlık koşullarının teşhis edilmesinin artırılmasını gerektiriyor.

İşte kadınların dezavantajlı olduğu 5 sağlık problemi

Kalp krizi

Genel olarak İngiltere'deki kadınların, STEMI kalp krizinden sonra (yüzde 33 oranında) koroner anjiyogram alma olasılığı daha düşük. Yapılan bir araştırma, kadınların ciddi bir kalp krizi ile hastaneye kabul edildikten sonra daha fazla ölme olasılığına sahip olduğunu ancak gelecekteki kalp krizlerini önlemek için statin gibi ilaçların daha az reçete edildiğini buldu. Önceki araştırmalar, kadınların kalp krizinden sonra yanlış teşhis alma olasılığının erkeklerden %50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. 

Endometrioz

Endometrioz ‘kaçırılan hastalık’ olarak adlandırılır çünkü hâlâ çok az bilinir ve teşhis edilemez. Küresel olarak, üreme çağındaki kadınların ve kızların %10'unu etkiler. Ancak ABD'de örneğin, her 10 vakadan sadece ikisi teşhis edilir ve teşhis etmek yedi yıldan fazla sürer. Bu, siyahi kadınlar için daha da uzun sürer.

Otizm 

Otizm olan çocukların yaklaşık üç katı kadar erkek tanı alır ve kızlar genellikle erkeklerden daha sonra tanı alır veya hiç tanı alamazlar. Bu da yetişkinlikte zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir. Tıbbi cinsiyet yanlılığı, kızlar genellikle erkeklerle aynı davranış ve belirtileri göstermediği için bu teşhis eksikliğine katkıda bulunur ve onlar, toplumsal normlarla uyuşmayanları ‘maskeleme’yi öğrenirler.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)

Otizmle sık sık eş zamanlı olan bir başka nörobiyolojik durum ve benzer şekilde kadınlarda yanlış teşhis edilir. ABD'de, kadınların %1'den azı DEHB tanısı alırken, bu rakam hızla artıyor. 

Otoimmün koşullar 

Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi kendine saldırmasına neden olan ve lupus, psoriasis, multipl skleroz, romatoid artrit ve tiroid hastalıklarını içeren hastalıklardır. Kanser ve kalp hastalığından sonra bunlar üçüncü en yaygın hastalık kategorisi olarak bilinir. Kadınlar, otoimmün hastalıkların çoğunu (%80) oluştururken, tanı almak için ortalama beş yıl sürer.

Kaynak: World Economic Forum

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.