PwC’nin ‘Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksi 2020’ye göre; OECD ülkelerinde kadın istihdam oranını artırmak, gayri safi milli hasılayı 6 trilyon dolara yükseltebilir.
PwC'nin 33 OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkesinde kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin incelendiği ‘Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksi 2020’ yayınlandı. Endekse göre; OECD ülkelerinin kadın istihdam oranında İsveç’i yakalaması durumunda, GSYİH’sı 6 trilyon doların üzerinde artabilir. Rapor ayrıca cinsiyete bağlı ücret eşitsizliği farkının kapanmasının da OECD ülkelerinde kadınların gelirini 2 trilyon dolara çıkarabileceğini gösteriyor.
Teknoloji iş gücünün yüzde 30’u
PwC’nin ‘Kadınların Teknolojideki Yeri Endeksi’ çalışmasına göre ise, G7 ülkelerinde kadınlar teknoloji iş gücünün sadece yüzde 30’unu oluşturuyor ve çok az sayıda teknoloji şirketinin üst seviye yöneticisi kadınlardan oluşuyor. Kanada, G7 ülkeleri içinde teknoloji sektöründe cinsiyet temsili ve eşitliğini en iyi sağlayan ülke. Kanada’yı ikinci sırada Fransa izlerken üçüncü sırada ABD yer alıyor. Araştırmada, gelişim ve eğitim programlarına yapılacak yatırımlarla, kadınlar için sektördeki fırsatların geliştirilebileceğinin altı çiziliyor.
Yeni iş yaratma potansiyeli de var
PwC’nin çalışmasına göre; teknoloji iş dünyasını değiştirmeye devam ederken robot, drone ve insansız araçlar gibi yapay zekâ ve yeni teknolojiler, kadınları mesleklerinden edebilir ancak bunun yanında yeni işler de yaratabilir. Teknolojinin kadın istihdamında yaratacağı olumlu veya olumsuz etkiler, ülkelere ve sanayi sektörlerine göre önemli ölçüde değişiklik gösteriyor. OECD ülkelerindeki en büyük kadın istihdamını sağlık ve sosyal hizmet sektörü sağlıyor. Teknoloji sayesinde bu sektörlerde kadın istihdamında net bir artış olması bekleniyor. Ancak, toptan, perakende ve imalat sektörlerinde teknoloji dolayısıyla kadın istihdamında net bir azalış yaşanması da söz konusu olabilir.