KAGİDER ve Türk Tuborg AŞ. İşbirliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk kadın girişimcilik endeksi açıklandı. Buna göre; kadın girişimciler geleceğe umutla bakıyor.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği(KAGİDER) ve Türk Tuborg A.Ş işbirliğinde gerçekleşen ‘Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi’ açıklandı. Türkiye’de kadın girişimci profilini anlama, iş kurmadan geliştirmeye giden yoldaki motivasyonları ve kadınların yaşadığı zorlukları değerlendirmek amacıyla yapılan araştırma, kadın girişimcilerin geleceğe umutla baktığını gösteriyor. ‘Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi Çalışması’ araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’de kadın girişimci sayısı erkek girişimcilerin yarısından az olsa da, kadınlar daha iddialı.

‘Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi’ çalışması için, ağırlıklı olarak KAGİDER üyesi 438 kadın girişimci ile görüşüldü. Katılımcıların yüzde 67’si evli, yüzde 67’si çocuk sahibi, yüzde 51’i ise 40 yaş altı girişimcilerden oluştu. Araştırmada ortaya çıkan eğitim düzeyi, İstanbul, Ankara ve İzmir’den katılımların da etkisiyle Türkiye genelinin oldukça üzerinde gerçekleşti. 

Kadın kadını istihdam ediyor

‘Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi’ araştırmasının öne çıkan sonuçlarından bazıları şöyle;

  • Kadınların kurduğu şirketlerin yüzde 57’sinin 1 ile 5 arası çalışanlı olduğunu belirten endeks, aynı zamanda kadınların kadınları istihdam ettiğini de ortaya koyuyor. Özellikle beş çalışana kadar olan şirketlerde genellikle kadın çalışanlar istihdam edilirken, şirketlerin ölçeği mikrodan makroya doğru ilerledikçe erkek çalışanlar da istihdam edilmeye başlanıyor.
  • Kadın girişimcilerin, kurdukları şirkete yüzde 75 oranında sahip olduğu görülüyor ve kurulan her üç şirketten biri hem Türkiye hem de yurtdışında faaliyet gösteriyor.
  • Kadınlar girişim geçmişi açısından değerlendirildiğinde, kadın girişimcilerin kurdukları şirkete odaklanıp çoğu zaman başka bir işte çalışmadıkları, şirketin kuruluş aşamasında en çok aileden borç aldıkları, yakın geçmişte en fazla Türkiye’deki özel şirketler ile işbirliği yaptıkları görülüyor.
  • Kadınların şirket kurup, geliştirip, satma oranı henüz oldukça düşük seviyede. Satış sebepleri ise, iyi bir fırsat görüp değerlendirmekten ziyade anlaşmazlık ve maddi sorunlar olarak göze çarpıyor.
  • Türkiye’deki kadın girişimcilerin, girişimcilik hikâyelerinin başlangıç aşamasına yönelik motivasyonları ‘ihtiyaç’ ve ‘fırsat’ içeren ifadelerle sorgulandı. Kadın girişimcilerin büyük çoğunluğu girişimcilik hikâyelerinin temelinde, ilgili dönemde bir fırsat görmenin ve değerlendirmenin yer aldığı ifadesine katılıyor.
  • Kadın girişimcilerin eşleri ve ailelerinden sonra en büyük destekçisi, kendileri gibi iş kurmuş olan kadın girişimci arkadaşları. Ancak, daha fazla kurum ile işbirliği ve iletişim ağlarından yararlanmaları gelecekteki ihtiyaçları açısından önem arz ediyor.
  • Kadın girişimciler yurtdışına açılmak istiyor ve geleceğe yönelik değerlendirmeleri umut vadediyor. Kadın girişimcilerin en fazla ihtiyaç duyduğu konu; finansal destek.
  • Kadın girişimlerin ağırlıklı olarak sırasıyla toptan, perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, imalat üzerine faaliyet gösterdiğine ışık tutan rapor, aynı zamanda kadınların girişimciliği, metropollerde çoğunlukla cesaretle özdeşleştirilirken, metropol dışı illerde güç ile bağdaştırılıyor.
  • Kadın girişimciler kendilerini borcuna sadık olarak niteliyor ve öz benlik algılarında para yönetimi ile ilgili konular ve mütevazılık ön planda yer alıyor. Genç girişimcilerin kadın girişimci algısı ise daha iddialı.

Türkiye 15’inci sırada

‘Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi’ açıklamasında, Türkiye’nin global ölçekte girişimcilik ekosisteminde nerede konumlandığı da özetlendi. 2018 – 2019  Global Girişimcilik İzleme Raporu, erken aşama girişimcilik aktivitesi toplamında 48 ülke olduğunu ve Türkiye’nin bu ülkeler arasında 15’inci sırada konumlandığını gösteriyor. Ülkelerin girişimciliği destekleyen koşullarını 12 farklı kriterle ölçümleyen ulusal girişimcilik durum endeksine göre ise Türkiye 5.1 skorla Avrupa ve Kuzey Amerika bölgesinde ortalama bir seviyede yer alıyor. Türkiye hâlâ Slovenya, Yunanistan, İsveç, İsviçre ve Birleşik Krallık gibi kadın girişimcilerin sayısının erkek girişimcilerin yarısından daha az olduğu ülkelerden biri konumunda.

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.