Son araştırmalar, kadınların iklim değişikliği kaynaklı risklere karşı daha savunmasız hale geldiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Son araştırmalara göre, küresel ısınma ve iklim değişikliği, sadece doğrudan ölümlere neden olmakla kalmayıp, aynı zamanda dolaylı etkileriyle de insan ömrünü kısaltabilir. 190'dan fazla ülkeden toplanan, 80 yıl boyunca sıcaklık ve yağış verileri üzerinden yapılan bir analiz, iki Fahrenheit'lik bir sıcaklık artışının ortalama yaşam süresini altı ay kadar azaltabileceğini gösteriyor. Bu etki özellikle kadınlar için söz konusu olacak gibi görünüyor. Çünkü iklim değişikliğinin neden olduğu faktörlerle kadınların ömrünün yaklaşık on ay kısalabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, iklim değişikliğini küresel bir halk sağlığı krizi olarak tanımlayarak, bu tehdide karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyorlar.
Korunma yöntemlerine odaklanılmalı
Bangladeş'teki Shahjalal Üniversitesi ve ABD'deki Yeni Sosyal Araştırma Okulu'ndan Dr. Amit Roy liderliğindeki araştırma, iklim değişikliğinin genel şiddetini ölçmek için sıcaklık ve yağış döngülerini birleştiren ‘bileşik iklim değişikliği endeksi’ adlı bir endeks oluşturdu. Elde edilen sonuçlar, küresel sıcaklık artışının ortalama insan yaşam beklentisini beş aydan bir haftaya kadar düşürebileceğini ortaya koydu. Dünya genelinde yaşam süresindeki artışlar, besleyici gıdalara, temiz suya, hijyen koşullarına ve ileri tıbbi bakıma erişimin artmasıyla açıklanıyor. Ancak bu kazanımlar, iklim değişikliği ve salgın gibi küresel tehditlerle birlikte tekrar gerileme riski taşıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği bağlamında, kadınların bu olumsuz etkilerden daha fazla etkilenmesi, iklim değişikliği stratejilerinin bu eşitsizlikleri dikkate alması gerektiğini gösteriyor. Kadınların özellikle iklim değişikliği kaynaklı risklere karşı daha savunmasız hale geldiği ve bu konuda korunma ve adapte olma önlemlerine odaklanılması gerektiği vurgulanıyor.