Son araştırmalara göre, film endüstrisinde kamera arkasında kadın istihdamında çeyrek yüzyıldan beri neredeyse hiç ilerleme kaydedilmemiş.
Hollywood'da kadın yönetmenlere yönelik ayrımcılık devam ediyor. Son Celluloid Ceiling raporuna göre, en büyük bütçeli sinema yapımlarında kadın yönetmenlerin istihdamı yalnızca yüzde 16 seviyesinde. Bu da 250 filmin sadece beşte birinde kadın yönetmenin yer aldığını gösteriyor. Rapora göre, bu durum özellikle beyaz kadınların hakimiyetinde, çeşitlilik ise düşük seviyelerde seyrediyor. Harvey Weinstein skandalının ardından ‘metoo’ hareketiyle gündeme gelen taciz ve şiddet konularında ise Hollywood'da yeterli önlemler alınmış gibi görünmüyor. Rapora göre, 2023'te en çok hasılat yapan 250 filmin kamera arkasında çalışanların yüzde 22'sini kadınlar oluşturuyor. Ancak bu oran, bir önceki yıla göre yüzde 2'lik bir düşüşü temsil ediyor. Ayrıca, en çok hasılat yapan 100 filmde çalışan kadın oranı yüzde 21'e düşerek yüzde 1 azalmış durumda.
Kadın yönetmenler yetersiz temsil ediliyor
Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise kadın yönetmenlerin dramatik bir şekilde yetersiz temsil edilmeye devam ettiği ve en çok hasılat yapan 250 filmde çalışanların sadece yüzde 16'sını, en çok hasılat yapan 100 filmde ise yüzde 14'ünü oluşturduğu ifade ediliyor. Bu durum, 26 yıldır takip edilen rapor dizisi sürecinde kamera arkasında kadın istihdamında neredeyse hiçbir ilerleme kaydedilmediğini gösteriyor. Rapora göre, en az bir kadın yönetmeni bulunan filmler, diğerlerine göre önemli ölçüde daha fazla kadın istihdam etmiş. Ancak bu, sektörde köklü bir değişimin gerçekleşmediğini gösteriyor. Beyaz olmayan kadın yönetmenlerin oranı ise oldukça düşük. 2023'te en çok hasılat elde eden 100 filmden sadece dört tanesini beyaz olmayan kadın yönetmiş. Bu, büyük dağıtımcıların çeşitliliği teşvik etme konusundaki zorluklarına işaret ediyor. Raporda, Barbie filminin gişede başarı elde etmesinin, cinsiyet eşitsizliğini gizleyen bir yanılsama olduğu vurgulanıyor. Hollywood'da gerçek bir değişim için daha fazla çaba harcanması ve stüdyoların, yöneticilerin ve yapımcıların kadın yönetmenlere daha fazla fırsat tanımaları gerektiği ifade ediliyor. Ancak rapor, bu yönde önemli ilerlemeler kaydedilmeden iyimserlikle yaklaşmanın zor olduğunu belirtiyor.