Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu, ‘Etik Gazetecilik İçin Cinsiyet Eşitliği Rehberi’ hazırladı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu, ‘Etik Gazetecilik İçin Cinsiyet Eşitliği Rehberi’ hazırladı. ‘Cinsiyetçiliği yok sayma, yapmadığını var sayma’ başlıklı rehberde, “Eşitsizliği yeniden üreten değil, eşitliğe dayanak olan bir habercilik sadece mümkün değil, aynı zamanda vazgeçilmez!” ifadesine yer verildi. Rehberde gazetecilerin haberlerinde cinsiyet eşitliğini nasıl kullanacakları ve nelere dikkat etmeleri gerektiği yer alıyor.
Cinsiyetçilik söylemi potansiyel şiddeti barındırır
Medyanın, toplumun düşünme ve konuşma biçimlerini etkilediği görüşünden yola çıkarak hazırlanan rehberde, dili ve anlayışı değiştirmeye yönelik şu öneriler bulunuyor;
- Genel olarak medyada kullanılan dil ve kavramların ‘doğru’ olduğunu varsayma, konunun öznelerine, onları temsil eden hak örgütlerine danış, sor, önerilerini ve yayınlarını takip et.
- Ayrımcılık, cinsiyetçilik ve nefret söylemi, içinde potansiyel şiddeti de barındırır. İşlevlerinden biri de şiddetin alt yapısının hazırlanmasıdır. Klişeler, bu alt yapının en büyük harcıdır. Klişeleri kullanarak yazdığın haberin daha kolay anlaşılacağını varsayma!
- Haberde fotoğraf, kimlik ismi gibi detayları kullanmadan önce haber kaynağından izin almak esastır. Seninle görüşmeyi kabul etmesinin, sorularını yanıtlamasının bunlara izin vermek anlamına geldiğini varsayma!
- Türkiye’de konuyla ilgili mevzuatı öğren, dünya örnekleriyle karşılaştır, konuyla ilgili dünyada olumlu ve olumsuz düzenlemeleri bil, olumlu düzenlemelere dikkat çek, talep oluşturacak bir dil kullan.
- Görüş al, hak örgütlerinden olayı değerlendirmesini istediğinde bu toplumsal boyuta ilişkin sorular sor.
- Haberlerinde yasaların neleri içerdiğini, ne anlama geldiğini, insanları nasıl etkileyeceğini, toplumsal sorunlara nasıl çözümler sunacağını, değişikliğe giden süreci, bu dönüşümü sağlayan toplumsal mücadeleyi anlatmayı unutma. Bunların haberin ana unsurları olmadığını varsayma!
- Haberin içeriği ile hiç ilgisi olmadığı halde kişilerin cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinin belirtilmesinin de ayrımcılık olduğunu yok sayma!
Kaynak: TGS