Araştırmalar dünyanın en mutlu ülkelerinin çoğunun aynı zamanda en fazla cinsiyet eşitliğine sahip olduğunu kanıtlıyor.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından her yıl yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu’nda dünyadaki en mutlu ülkeler sıralanıyor. Listenin değişmez ülkeleri arasında yer alan İzlanda, Finlandiya, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda sadece dünyanın en mutlu ülkeleri olarak anılmakla kalmıyor aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu'nun Global Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre en fazla cinsiyet eşitliğine de sahipler. 2018'den bu yana, bu ülkeler her iki raporda da yüksek sıralarda yer alarak, iyileştirilmiş cinsiyet eşitliğinin bir ulusun mutluluğuna nasıl doğrudan katkıda bulunabileceğini modelliyorlar. BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı, bir ülkenin mutluluğunu sosyal destek, gelir, sağlık, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluk eksikliği olmak üzere altı faktör üzerinden ölçüyor. Bu arada, Dünya Ekonomik Forumu, ekonomik fırsatlar, eğitim başarısı, sağlık ve hayatta kalma, politik güçlendirme dahil olmak üzere dört faktörü analiz ederek farklı ülkelerdeki cinsiyet uçurumlarını hesaplıyor.
Norveç’te % 80 maaşla 59 hafta ebeveyn izni hakkı
Araştırmaları aracılığıyla, sosyal politikalar, ailelerin mutluluğu ve kadınların kariyer hareketliliğinin, İskandinav ülkelerinin kendi toplumlarında daha yüksek cinsiyet eşitliği elde etmesinde anahtar bileşenler olduğunu belirlediler. İzlanda, İsveç, Finlandiya ve Norveç, ebeveynlerin iş ve aile yaşamını biraz daha kolay ve esnek bir şekilde dengelemesini sağlayan cömert ücretli izin politikalarına sahip. Norveçli ebeveynlerin- hem erkekler hem de kadınlar- tam maaşla 49 hafta veya yüzde 80 maaşla 59 hafta ebeveyn izni hakkı var. Her iki ebeveyn de kendileri için 15 haftaya sahip ancak son 19 haftada çift zamanı aralarında istedikleri gibi paylaşabilir. Söz konusu İskandinav ülkelerinde yaşayanlar ayrıca dünyanın en uygun fiyatlı çocuk bakımına erişime sahipler ve Dünya Ekonomik Forumu bunun, kadınların ve ailelerin mutluluğunda öncü bir faktör olduğunu belirtti. Artan federal finansman sayesinde, Norveç'te annelerin iş gücüne dönüşü rekor seviyelere ulaştı.
İsveç iş gücünde en yüksek yüzdeye sahip
Norveç, iş gücündeki annelerin rekor sayıda olduğu tek ülke değil. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) göre, İsveç 38 ülke arasında iş gücünde en yüksek yüzdesi olan annelere sahip. Ancak cinsiyet eşitliğinin meyvelerini sadece İskandinav ülkeleri değil, Yeni Zelanda da tadıyor. Bloomberg'in bildirdiğine göre, ülke zaten dünyadaki en küçük cinsiyet ücret uçurumlarından birine sahip olmasına rağmen, düşük yüzde 14 ile, ülkenin hükümeti 900 şirketin cinsiyet ücret farklarını rapor etmelerini gerektiren önlemler getirdi. Bu bulgular, cinsiyet eşitliğinin sadece adil bir toplum inşa etmekle kalmayıp, aynı zamanda ulusların genel mutluluğunu artırabileceğini gösteriyor. İskandinav ülkeleri ve Yeni Zelanda gibi örnekler, cinsiyet eşitliğine yapılan yatırımların sadece kadınlar ve aileler için değil, tüm toplum için nasıl olumlu sonuçlar doğurabileceğinin canlı kanıtları.