Şu anda yürütülen çalışmalarla, dünyadaki hiç bir ülkede 2030 yılında hedeflenen cinsiyet eşitliği mümkün değil.
Equal Measures 2030, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çabaları ölçümleyen SKH Cinsiyet Endeksi’nin (SDG Gender Index) 2019 raporunu yayınladı. Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen ve 2015'te 193 ülke tarafından imzalanan Global Compact 2030 kapsamındaki 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDGs -Sustainable Development Goals) baz alınarak hazırlanan endekste, dünyadaki toplumsal cinsiyeti önlemeye yönelik çalışmaların yetersiz olduğu bir kez daha ortaya kondu.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, iş dünyasının gündeminde olan endeksin sonuçları, neredeyse tüm dünya ülkelerinin cinsiyet eşitliği alanında yetersiz kaldığını gösteriyor.
Listelenen ülkelerin tamamının imzaladığı yoksulluk, açlık, sağlık, enerji ve cinsiyet eşitliği gibi 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinde cinsiyet taahhütlerini yerine getirmek için daha büyük adımlar atılması gerekiyor. Şu anda yürütülen çalışmalarla, dünyadaki hiç bir ülkede 2030 yılında hedeflenen cinsiyet eşitliğinin mümkün olmadığı görülüyor.
Endekste yüksek puan alan İskandinav ülkelerinin bile, 2015'te imzalanan 17 sürdürülebilir kalkınma hedefindeki cinsiyet taahhütleri konusunda geride kaldığı raporun en önemli çıktılarından biri.
Rapor, şu anda kadınların yaşamlarını iyileştirmek için yeterince çaba göstermeyen ülkelerdeki kadın ve kızların sayısının 2,8 milyar olduğunu ortaya koyuyor.
Raporun tamamı ele alındığında Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin ortalamayı yükselttiği ve Afrika ülkelerinin ise yeterli performansı gösteremediği görülüyor. Tüm ülkeler arasında ün yüksek not Danimarka’nın oldu ve Çad en düşük puanla listenin sonunda yer aldı. Türkiye 149 ülke arasında 130. sırada bulunuyor.
Raporun tamamına bu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.