Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yayınlanan yeni Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normlar Endeksi; dünya nüfusunun yüzde 90'ının kadınlara karşı bir tür ön yargısı olduğunu ortaya koydu.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 75 ülkede siyaset, iş ve eğitim gibi alanlarda kadınlara yönelik ön yargıların incelendiği ‘Toplumsal Cinsiyet Sosyal Norm Endeksi’ adlı yeni çalışmasını açıkladı. Endeks, toplumsal inançların politika, iş ve eğitim gibi alanlarda cinsiyet eşitliğini nasıl engellediğini ölçüyor. Dünya nüfusunun yüzde 80’inden fazlasını kapsayan 75 ülkeden derlenen verilerle hazırlanan endekse göre; dünya nüfusunun yüzde 90'ının kadınlara karşı bir tür ön yargısı bulunuyor. Toplumsal Cinsiyet Sosyal Norm Endeksi, bazı ülkelerde iyileşmeler yaşanırken, bazılarında tutumların son yıllarda kötüleştiğine ve bu şekilde ilerleme kaydedilemeyeceğine işaret ediyor.
Önyargılar eşitliğe karşı
Toplumsal Cinsiyet Sosyal Norm Endeksi, erkekler ve kadınlar arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması yolunda önemli adımlar atılmış olmasına rağmen, erkekler ve kadınların yüzde 90’ının kadınlara karşı bir tür önyargıya sahip olduğunu ortaya koyuyor. Kadınların eşitliğe ulaşma yolunda karşılaştığı görünmez engellere dair de yeni ipuçları veriliyor. Endekse göre, dünyadaki erkek ve kadınların neredeyse yarısı, erkeklerin daha iyi siyasi liderler olduğunu düşünüyor ve yüzde 40’tan fazlası da erkeklerin daha iyi yöneticilik yaptığını ve iş olanakları az olduğunda erkeklerin işi daha çok hak ettiğini düşünüyor.
İktidar eşitsizliği
Toplumsal Cinsiyet Sosyal Norm Endeksi, eğitim ve sağlık gibi temel kalkınma alanlarında, cinsiyet eşitsizliklerini ortadan kaldırma yönünde ilerleme kaydedilmesine ve siyasi- ekonomik katılımın önündeki yasal engeller kaldırılmasına rağmen, ekonomi, siyaset ve iş dünyasında, erkekler ve kadınlar arasındaki ‘iktidar eşitsizliğinin’ neden hâlâ büyük bulunduğuna ışık tutuyor. Örneğin, erkekler ve kadınlar benzer oranlarda oy kullanırken, dünya genelindeki parlamento koltuklarının sadece yüzde 24’ünde kadınlar oturuyor. İşgücü piyasasında kadınlara erkeklerden daha az ücret veriliyor ve kadınların kıdemli pozisyonlara yükselme olasılığı daha düşük. S&P 500 şirketlerindeki CEO’ların yüzde 6’sından azı kadın ve kadınlar erkeklerden daha fazla çalışıyor.
Raporun tamamını bu linkten indirebilirsiniz.