UNDP’nin hazırladığı Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi, her 10 erkekten 9’unun kadınlara karşı önyargılı olduğunu ortaya koydu.
ABD’de kadın hakları grupları ve toplumsal hareketlerdeki artışa rağmen, önyargılı sosyal normlar ve pek çok kadının gelirini kaybettiği koronavirüs ile artan büyük bir insani kalkınma krizi, eşitsizlik konusundaki ilerlemeyi sekteye uğrattı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) son raporunda, uluslararası araştırma programı Dünya Değerler Araştırması'ndan (WVS) elde edilen verileri kullanan Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi aracılığıyla değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı. Araştırmada, küresel nüfusun yüzde 85'ini kapsayan ülke ve bölgelerden elde edilen, 2010-2014 ve 2017-2022 yıllarını kapsayan veri setlerinden yararlanıldığı bilgisi verildi.
Her 10 erkek ve kadından neredeyse dokuzu önyargılı
Araştırma, her 10 erkek ve kadından neredeyse dokuzunun kadınlara karşı temel önyargılara sahip olduğunu ve en az bir önyargıya sahip kişilerin oranının on yıl içinde neredeyse hiç değişmediğini gösteriyor. Ankete katılan ülkelerin 38'inde en az bir önyargıya sahip kişilerin oranı yüzde 86.9'dan yüzde 84.6'ya düşmüş durumda. UNDP'de araştırma ve stratejik ortaklık danışmanı ve raporun eş yazarı olan Heriberto Tapia, zaman içindeki iyileşme derecesinin ‘hayal kırıklığı’ yarattığını söyledi. Araştırmada ayrıca, dünya genelinde insanların neredeyse yarısının erkeklerin daha iyi siyasi liderler olduğunu düşündüğünü, yüzde 43'ünün ise erkeklerin daha iyi iş yöneticileri olduğunu düşündüğü belirtildi.
Toplumsal cinsiyet önyargılarını değiştirmemiz gerekiyor
UNDP'de toplumsal cinsiyet uzmanı olan Aroa Santiago, Reuters'a verdiği demeçte, "Toplumsal cinsiyet önyargılarını, sosyal normları değiştirmemiz gerekiyor. Ancak nihai hedef kadınlar ve erkekler arasındaki, insanlar arasındaki güç ilişkilerini değiştirmektir" dedi. Eğitim her zaman kadınlar için ekonomik sonuçların iyileştirilmesinde kilit rol oynamış olsa da araştırma, eğitim açığı ile gelir arasındaki bağlantının kopuk olduğunu, yetişkin kadınların erkeklerden daha eğitimli olduğu 57 ülkede bile ortalama gelir farkının yüzde 39 olduğunu ortaya koyuyor. UNDP, kadınların refahına daha doğrudan bir zararın ise şiddet konusundaki görüşlerde görülebileceğini, her dört kişiden birinin bir erkeğin karısına şiddet uygulamasının haklı olduğuna inandığını bildirdi.