Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 Cinsiyet Eşitliği Endeksi açıklandı. Buna göre Türkiye; kadın-erkek eşitliği konusunda 149 ülke arasında 130’uncu sırada yer aldı.
Dünyanın 149 ülkesindeki eğitim, sağlık, siyaset ve iş hayatını inceleyen Dünya Ekonomik Forumu, 2018 Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ni açıkladı. Kadınların siyasal açıdan güçlendirilmesi ve ekonomiye katılımı, fırsat eşitliği, eğitim olanakları ile sağlık gibi kriterlere göre hazırlanan endekste Türkiye, sadece sağlık alanında ortalamaya uygun puan aldı. Türkiye; kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisinde 136’ncı, işgücüne katılımda 135’inci, aynı işe eşit ücrette 106’ncı, eğitim olanaklarına erişimde 13’üncü, sağlıkta 64’üncü ve siyasi yaşamda temsilde 109’uncu sırada yer aldı. Bölgesel sıralamada ise Türkiye; Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki 19 ülke arasında İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Tunus'un ardından 5’inci sırada yer alıyor.
İzlanda ilk Yemen son sırada
İzlanda cinsiyet eşitsizliğinin en az görüldüğü ülke olarak bu yıl da birinci sırada yer aldı. İzlanda’yı sırasıyla; Norveç, Finlandiya, İsveç, Nikaragua, Yeni Zelanda, İrlanda, İspanya, Ruanda ve Almanya izledi. Cinsiyet eşitsizliği endeksinin en alt sırasında Yemen yer alırken, tüm kategorilerde ortalama en az puan alan ülkeler sırasıyla; Irak, Pakistan, Suriye, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, İran, Çad, Suudi Arabistan, Lübnan ve Umman oldu.
Bu hızla dönüşüm mümkün değil
Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu ve Genel Müdürü Klaus Schwab, şimdiki değişim hızıyla eşitsizliğin ortadan kaldırılmasının yaklaşık 100 yıl alacağını belirterek, "Özellikle genç kuşağın bu konuda ilerici görüşlere sahip olduğu günümüzün küreselleşen dünyasında bu, kabul edilemez bir durum. Eşit katılımı sağlayamazsak, tüm toplum için dördüncü sanayi devrimi taahhüdümüzü yerine getiremeyiz, ortak refaha ulaşma yolunda ekonomilerimizi büyütemeyiz ve Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşamayız." ifadelerini kullandı.