Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için norm değişikliğinin önemini vurgulayan bir çalışma yayınladı.

İnsan davranışı, her zaman bir tercih değil, genellikle otomatik ve istemsiz. Başta gelenekler ve kültürün korunması olmak üzere; başkalarının belli şekilde davranmamızı beklediği düşüncesine dayalı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için toplumsal norm değişikliğinin önemini vurgulayan bir çalışma yayınladı. Sosyal normları değiştirmek ve cinsiyet eşitliğini sağlamak için en umut verici stratejilere yer veren çalışma, normlara dayalı uyumsuz insan davranışlarının değişimine katkı sağlama girişimi olarak da dikkat çekiyor. BM’nin çalışması, belirli oyun teorisi ilkelerinin uygulanması, karşılıklı insan etkileşimlerinin ‘oyun’ haline dönüşmesiyle değişimin nasıl kolaylaştırılabileceğini anlama konusunda son derece faydalı.

Toplumsal cinsiyet her zaman potansiyel sorun

Çalışmaya göre; normlara dayalı davranış etrafındaki toplumsal beklentiler, ayrımcı bir normdan kurtulmak isteyenler için önemli bir engel teşkil ediyor. Burada asıl sorun; bu davranışları destekleyen gizli cinsiyet ve güç dinamikleri ile toplumsal rollerinin var olması, kız çocukları ile kadınların beceri edinmesini engelleyen ve böylelikle etkin olma imkânlarını elinden alan engeller. Bu rapor, öncelikle ‘toplumsal normlar’ ile ‘toplumsal cinsiyet ideolojileri ve kuralları’ arasında ayrım yapmanın zorluklarına değiniyor. Toplumsal cinsiyetin, sorun gibi görünmediği durumlarda bile sorun olma potansiyeli var ve bu durum dikkate alınmalı. Çalışma, toplumsal normların değiştirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik olarak en çok umut vadeden stratejilerden bazılarına yer veriyor.

Dönüşüm için bir şablon ortaya koyuyor

Çalışmada, toplumsal normların ve norm değişikliğinin kavramsal geçmişinin daha iyi anlaşılmasıyla, toplumsal dönüşüm için bir şablon ve genel çerçeve ortaya çıkıyor. Buna göre; bu noktada birbiriyle kesişen iki değişim süreci söz konusu olabilir: Birincisi; zararlı bir norma, önce değer tartışmalarında bulunup sonrasında yeni bir norm oluşturarak son verilmesi (Örneğin; sünnet olma veya olmama). İkincisi ise; tam tersi önce yeni ve olumlu bir norm oluşturup sonrasında ayrımcı normu daha çok veya aynı anda değersizleştirme. Bu iki seçeneğin her biri için çeşitli değişim aşamaları göz önünde bulundurulabilir. Değişim teorisi, yankı ve güçlendirme hareketleri, değişim sürecini daha kapsamlı hale getiriyor. Bu kavramlar, toplumsal norm teorisinin ilkelerinden doğmuş olup norm ve davranışların dünya genelinde kurumsal bir müdahale ile değiştirilmesi sürecine etki eden olumlu toplumsal güçlerden yararlanarak bunlara destek oluyor. 

Kadın sünneti küresel bir sorun

Çalışmada, Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin, dünyayı önümüzdeki 15 yılda dönüştürmeye yönelik olarak 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nı 25 Eylül 2015’te kabul ettiği hatırlatıldı. Böylelikle tarihte ilk kez toplumsal cinsiyet eşitliği hedefi belirlenerek kadınlar ve kız çocuklarına karşı şiddet ve ayrımcılığa son verilmesi amaçlandı. Çalışmaya göre; toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınlar ile kız çocuklarının güçlenmesi, tüm hedef ve amaçlara yönelik ilerlemelere çok önemli bir katkı sağlayacak. İnsan potansiyelinden tam manasıyla yararlanılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, insanlığın bir yarısı temel hak ve imkânlarından yoksun bırakılmaya devam ederken mümkün olamaz. Bu hedefle birlikte; çocuk evliliği, erken yaşta zorla evlendirilme ve kadın sünneti gibi bütün zararlı uygulamaların ortadan kaldırılması gibi bir amaç da belirlenmiş ve ‘yaşa göre, kadın sünneti geçirmiş 15-49 yaş arası kadın ve kız çocuklarının oranı’ gibi bir gösterge belirlenmiş. Bu; dünya genelinde önlemlerin artırılması ve kadın sünnetinin küresel bir sorun olduğunun kabul edilmesi bakımından tarihi bir an. Sorunlu toplumsal normları ortadan kaldırmak adına toplulukları ve toplumun tamamını kapsayıcı ve saygılı bir yaklaşım benimsendiğinde, eşitsizlik yaratan toplumsal normları zayıflatma, kadın temsiliyetini destekleme ve toplumsal cinsiyet eşitliğini artırma hedefinde ilerlemeler kaydedilebilir.

Dokümanı bu linkten indirebilirsiniz.

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.